ZAGREB

Država Malta odgovorna za smrt novinarke Galizije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Javna istraga ubojstva malteške novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. utvrdila je da je za njezinu smrt odgovorna država, objavio je u četvrtak BBC.

U izvješću koje prenose malteški mediji stoji da država nije uočila ni prepoznala da postoji rizik po život novinarke i nije poduzela odgovarajuće korake da bi ga izbjegla.

Caruana Galizia poginula je u napadu automobilom bombom nedaleko od svojeg doma u listopadu 2017. godine.

Istraga je rezultirala ostavkom premijera Josepha Muscata 2019., pošto je ustanovljena upletenost njegovih bliskih suradnika. No premijer je tada negirao optužbe o korupciji.

Caruana Galizia, koju su nazivali "Wikileaks žena" razotkrila je koruptivne mreže u zemlji i inozemstvu.

Njezina je obitelj zatražila pokretanje neovisne javne istrage novinarkina ubojstva. Muscat ju je odobrio nekoliko mjeseci prije nego što je podnio ostavku.

U posljednje dvije godine u sklopu istrage saslušani su deseci svjedoka, među kojima su bili istražitelji, političari i novinari.

U zaključku izvješća na 437 stranica stoji da je država "stvorila ozračje nekažnjivosti koje kreiraju najviši ešaloni" i da je postojala "neopravdana bliskost" između velikih poduzeća i vlade.

Dosad je optužena tek nekolicina pojedinaca.

U veljači je jedan od trojice optuženih za ubojstvo Caruane Galizije priznao krivnju i osuđen je na 15 godina zatvora. Ostalima suđenje tek predstoji. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum