BIH IZBORI

DODIK: Srbe nitko ne može natjerati na suživot s pripadnicima drugih naroda u BiH

EPA

EPA


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u četvrtak doveo u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine kao države izjavivši kako ona za Srbe "ne predstavlja ništa" te kako ih nitko ne može natjerati na suživot s pripadnicima drugih naroda.

"Naša sloboda je naša država a naša država je Republika Srpska", kazao je Dodik na mitingu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je tamo stigao kako bi sudjelovao u otvaranju spomen obilježja djeci ubijenoj na tom području tijekom rata od 1992. do 1995. godine no i taj je skup iskoristio za svoju predizbornu kampanju u kojoj pokušava steći potporu birača kao kandidat za dužnost člana Predsjedništva BiH na izborima koji će biti održani 7. listopada.

U improviziranom govoru kojega je održao pred nekoliko stotina okupljenih Dodik je ustvrdio kako se stradanje srpskog naroda pa i djece pokušava predstaviti manje važnim od stradanja drugih a kao dokaz tomu naveo je činjenicu da na njegov skup nije došao nitko od predstavnika diplomatskog zbora u BiH.

Izravno je zbog toga prozvao američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack s kojom je već godinama na ratnoj nozi i koju proglašava glavnim krivcem zbog toga što su on i njegov bliski stranački suradnik Nikola Špirić dospjeli na crnu listu osoba kojima su SAD nametnule sankcije.

Spomenik u Istočnom Sarajevu na čije je otkrivanje došao Dodik podignut je u znak sjećanja na 120 djece koliko ih je, prema evidencijama lokalnih vlasti, poginulo ili ubijeno u dijelovima Sarajeva koje je tijekom rata kontrolirala vojska bosanskih Srba.  

Dodik je konstatirao kako je srpski je narod "navikao da mu ubijaju djecu" pa je to povezao s Drugim svjetskim ratom odnosno sa zločinima počinjenim pod okriljem Nezavisne države Hrvatske (NDH) koja je, kako tvrdi, "33 tisuće srpske djece pobila u logorima, pokrstila i raselila". 

"Ne mogu nas natjerati da živimo s ljudima koji su ubijali našu djecu", uzviknuo je u jednom trenutku poneseni Dodik i potom održao povijesnu lekciju s tezom o tome kako su u bivšoj zajedničkoj državi Srbi dali slobodu drugim narodima Hrvatima, Slovencima, Makedoncima, Crnogorcima a oni su, tumači Dodik, te "poklonjene" oslobođene krajeve potom pretvorili u republike i izdali ideju zajedničkog života.

"Sada guraju nas u BiH koja za RS ništa ne znači. Od nje imamo samo problem. BiH ne može biti i ja neću dopustiti da ona bude naša zabluda", kazao je Dodik potencijalnim biračima poručivši kako će RS jačati i biti sve više ono za što su se za nju borili oni koji su je stvarali u ratu. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini