RIM

Di Maio ponovio tvrdnju da Francuska iskorištava Afriku

EPA

EPA


Potpredsjednik talijanske vlade i čelnik Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio u ponedjeljak je ponovio da francuska politika u Africi uzrokuje siromaštvo i pokreće migracije na tom kontinentu, nekoliko sati nakon što je Francuska pozvala na razgovor talijansku veleposlanicu u Parizu zbog tih tvrdnji. 

"Francuska je jedna od onih država koja tiskajući novac za 14 afričkih zemalja onemogućuje njihov gospodarski razvoj i pridonosi činjenici da migranti odlaze i potom umiru na moru ili stižu na naše obale", kazao je Di Maio. 

Govorio je o CFA frank, valuti koja se koristi u 14 zapadnih i središnjih afričkih država, koja je fiksnim tečajem vezana za euro, a jamac joj je francuska središnja banka.

Di Maio je kazao i kako se Europska unija treba "pozabaviti pitanjem dekolonizacije Afrike" i optužio Francusku kako i dalje tretira niz afričkih zemalja kao vazalske države. 

On je tijekom vikenda rekao kako je "prestao biti licemjer koji samo govori o posljedicama migracije" te "kako je vrijeme govoriti o njezinim uzrocima". 

"EU treba sankcionirati one države poput Francuske koje dovode do osiromašenja afričkih zemalja i uzrokuje da ti ljudi odlaze". 

"Da Francuska nema svoje afričke kolonije, jer se one trebaju zvati tim imenom, bila bi 15. po veličini gospodarstvo na svijetu. Umjesto toga je među prvima, baš zbog toga što radi u Africi".

Zbog tih je izjava u ponedjeljak francuska ministrica za europska pitanja na razgovor pozvala talijansku veleposlanicu Teresu Castaldo. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini