KIJEV

Deseci tisuća židovskih hodočasnika u Ukrajini unatoč ratu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Deseci tisuća hasidskih židova okupili su se u ukrajinskom gradu Umanu na godišnjem hodočašću, unatoč pozivima da odustanu od dolaska zbog sukoba u toj zemlji, priopćile su vlasti u nedjelju.

Svake godine hasidski hodočasnici iz cijeloga svijeta dolaze u Uman u prigodi židovske Nove godine, Rosh Hashane, na grob rabina Nachmana iz Breslova (1772.-1810.), jedne od glavnih figura hasidizma, ortodoksne struje judaizma.

Premda je Uman, u središtu Ukrajine, razmjerno daleko od bojišnice gdje se bore ukrajinska i ruska vojska, ukrajinske i izraelske vlasti su pozvale hodočasnike da ne dolaze na svečanosti koje se ove godine trebaju održavati od nedjelje do utorka.

No velik broj hasidskih židova u tradicionalnoj crnoj odjeći mogao se vidjeti na ulicama Umana. "Ovo je najvažniji dan u godini kada se povezujemo s Bogom. Ovo je pravo mjesto da to učinimo", rekao je jedan od njih, Aaron Allen (48).

"Oglasile su se sirene, ali mi smo u Izraelu navikli na njih i znamo što trebamo učiniti. Zapravo se osjećamo sigurni", rekao Allen, liječnik iz Yad Binyamina.

Ukrajinska židovska zajednica, vjerska nevladina organizacija, navodi da je u Uman već stiglo više od 23.000 hasidskih židova. Uman je već nekoliko puta pretrpio ruske napade od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum