WASHINGTON

Demokrati danas kreću s uvodnim argumentima za Trumpov opoziv

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Senat u kojem većinu imaju republikanci u srijedu će saslušati uvodne argumente na suđenju o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, čime će početi šest dana saslušanja o tome treba li Trump odstupiti s dužnosti. 

Nakon što su do ranih sati u srijedu raspravljali o pravilima po kojima će postupak biti vođen, senatori su s 53 glasova 'za' i 47 glasova 'protiv' prihvatili revidirani set procedura koji je predložio čelnik većine u Senatu Mitch McConnell.

U skladu s usvojenim pravilima, za uvodne argumente na raspolaganju je 48 sati. Svaka strana će imati 24 sata tijekom šest dana. 

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu drže demokrati, prošli je mjesec izglasao opoziv Trumpa zbog navodne zloupotrebe moći i opstrukciju Kongresa jer je izvršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg demokratskog potpredsjednika Joea Bidena, njegovog potencijalnog političkog rivala na nadolazećim izborima za predsjednika. Republikanac odbacuje te optužbe. 

Proces u Senatu, treći pokušaj opoziva predsjednika u američkoj povijesti, nastavit će se u 19 sati po hrvatskom vremenu, dan nakon što su demokrati upozorili da je potrebno više svjedoka i zapisa jer Trumpova vlada nije predala zatraženu dokumentaciju te je pozvala dužnosnike da ne sudjeluju u suđenju. 

Predstavnik demokrata i tužitelj u procesu Adam Schiff rekao je kako su dokazi protiv Trumpa "već golemi", no da su potrebna dodatna svjedočenja kako bi se pokazao puni opseg nedoličnog ponašanja Trumpa i ljudi oko njega. 

"Oni insistiraju da predsjednik nije učinio ništa pogrešno, no odbijaju dopustiti iznošenje dokaza i saslušanje svjedoka... lažu, lažu i lažu", rekao je zastupnik Jerrold Nadler, jedan od voditelja opoziva u Predstavničkom domu, o Trumpovim odvjetnicima. 

Odgovorio mu je savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone. 

"Gospodine Nadler, dugujete ispriku predsjedniku Sjedinjenih Država i njegovoj obitelji." 

"Dugujete ispriku Senatu. No najviše od svega dugujete ju američkom narodu." 

Zapamtite gdje ste

Prepirke između dviju strana primorale su Johna Robertsa, predsjednika Vrhovnog suda koji vodi suđenje, da opomene zastupnike. 

"Mislim da bi oni koji se obraćaju Senatu trebali zapamtiti gdje se nalaze", rekao je sudac. 

Senat je rano u srijedu, nakon 13 sati rasprave, odbacio četiri amandmana demokrata kojim su htjeli u proces uključiti zapise i dokumente iz Bijele kuće, State Departmenta, ministarstva obrane i ureda za upravljanje proračunom, vezane uz Trumpov odnos s Ukrajinom. 

Senat je po stranačkim linijama odbacio i svjedočenje šefa ureda Bijele kuće Micka Mulvaneya, savjetnika Roberta Blaira i Michaela Duffeya, zaduženog za proračun. 

Po usvojenim pravilima Trumpovi će odvjetnici moći ranije od senatora tražiti da odbace optužbe protiv predsjednika, što će zbog republikanske većine zasigurno proći u tom tijelu.

No još uvijek se ne zna kakav će biti utjecaj tog procesa na njegovu kandidaturu za novi mandat na čelu SAD-a u studenome. 

Suđenje će trajati šest dana tjedno, od ponedjeljka do subote, najmanje do kraja siječnja. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater