LISABON

Delta soj koronavirusa prisutan u 60 posto novozaraženih u zatvorenom Lisabonu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Lisabonu u kojem su tijekom vikenda na snazi mjere zatvaranja, više od 60 posto infekcija koronavirusom uzrokovano je delta varijantom bolesti covid-19, pokazali su rezultati istraživanja koje su u nedjelju objavile novine Publico i ostali mediji.   

Ispitivanja je proveo portugalski Nacionalni institut za zdravlje (INSA).

Glavni grad Portugala je zatvoren na dva i pol dana jer su tamošnje vlasti zabrinute zbog skoka broja novozaraženih delta sojem koronavirusa. 

Zbog toga 2,8 milijuna stanovnika Lisabona može napustiti svoje domove samo ako imaju valjane razloge. Ulazak u grad je dozvoljen isključivo u posebnim okolnostima. Pravila su stupila na snagu u petak, a trajat će do ponedjeljka. 

Moguće je da će vlada sličnu blokadu primijeniti i tijekom vikenda od 25. do 28. lipnja, iako će svaka takva odluka biti donesena vjerojatno u zadnji čas.

Portugal je sve više zabrinut zbog širenja delta varijante koronavirusa koja je zaslužna za nedavni porast broja slučajeva u zemlji. 

Subota je bila četvrti dan zaredom kako je Portugal imao više od 1000 novozaraženih u 24 sata što je razina iz veljače kada je zemlja bila u lockdownu.

Nekih 2,5 milijuna od 10 milijuna Portugalaca primilo je obje doze cjepiva  protiv covida-19.

Iako je  zadnjih dana blago povećan broj hospitalizacija nema rasta umrlih jer su ranjive skupine cijepljene.

Nedavni skok zaraza dogodio se mjesec dana otkako je Portugal, čiji prihodi snažno ovise o turizmu, otvorio svoja vrata gostia iz Europske unije i Velike Britanije, piše agencija Reuters.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum