BEOGRAD

Danas pogreb patrijarha srpskog Irineja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarh Irinej bit će u nedjelju pokopan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, gdje je u devet sati započela liturgija koju predvodi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Procesiji u najvećem hramu SPC-a nazoči državni vrh Srbije, čelnici Republike Srpske, predstavnici vjerskih zajednica i konfesija, a ispred hrama okupljeno je mnoštvo vjernika i poštovatelja patrijarha Irineja koji su do početka liturgije mimohodom odali počast srpskom patrijarhu čije je tijelo izloženo pod staklenim poklopcem.

Nakon opjela koje počinje u 11 sati i govora vladike bačkog Irineja, najavljeno je da će se od patrijarha oprostiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar SPC-a, preminuo je od posljedica infekcije koronavirusom u petak ujutro u covid bolnici Vojnomedicinskog centra u Beogradu.

Patrijarh Irinej 1. studenoga je u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od covida-19, a četiri dana kasnije primljen je na liječenje zbog infekcije koronavirusom.

Srbijanska vlada u petak je proglasila trodnevnu žalost, a vjernici i poštivaoci su u subotu i tijekom noći mimohodom odavali počast poglavaru srpske crkve.

Sveti arhijerejski Sinod pozvao je svećenstvo i vjernike da se tijekom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja pridržavaju mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali državna tijela.

Pogreb patrijarha Irineja izravno prenosi Radio-televizija Srbije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini