PODGORICA

Crna Gora otvara granice za državljane zemalja zapadnog Balkana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Crna Gora će sutra otvoriti granice za sve zemlje zapadnog  Balkana, a stanovnicima tih zemalja za prelazak crnogorske granice bit će potreban negativan PCR test ili serološki ELESA, rekao je u petak direktor Instituta za javno zdravlje u Podgorici Boban Mugoša.

“Sutra otvaramo granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Kosovom, Sjevernom Makedonijom", precizirao je Mugoša.

Crna Gora je krajem svibnja proglasila kraje epidemije na svom teritoriju, a već početkom lipnja u potpunosti otvorila granice za državljane zemalja koje su imale broj aktivno oboljelih ispod 25 na 100 tisuća stanovnika, među kojima je bila i BiH, dok su granice sa Srbijom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom zbog loše epidemiološke situacije ostale zatvorene.

To je izazvalo naročito oštru reakciju službenog Beograda, odakle su visoki dužnosnici pozivali svoje građane da ne ljetuju u Crnoj Gori jer „očigledno da tamo nisu poželjni“.

Granica s BiH nije dugo ostala otvorena, jer su crnogorski putnici iskoristili mogućnost da preko te zemlje putuju u Srbiju, i da se vrate u Crnu Goru bez evidencije da su boravili u Srbiji čime su izbjegli boravak u karanteni. Tako su deseci crnogorskih građana sredinom lipnja u Beogradu pratili nogometnu utakmicu između Crvene Zvezede i Partizana i po povratku u Crnu Goru ponovo donijeli koronavirus koji se brzo proširio pa je za kratko vrijeme Crna Gora od korona-free zemlje došla do države s najvećim brojem aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Od 14. lipnja kada je počeo drugi val zaraze u Crnoj Gori koronavirusom se zarazilo više od tri i pol tisuće ljudi, a preminule su 64 osobe. Trenutno su aktivna 1104 slučaja infekcije. U prvom valu od sredine ožujka do početka svibnja Crna Gora imala svega 324 slučaja zaraze i 9 umrlih.    

Rusi neće spasiti sezonu?

Crna Gora je 7. kolovoza pokušavajući spasiti turističku sezonu, u kojoj bilježi manje od 10 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, bez ikakvih uvjeta otvorila granice za zemlje istočne Europe, Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju.

No za sada nema rezultata takve odluke, dok je u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova upozorila Ruse da je u Crnoj Gori i dalje na snazi epidemija koronavirusa.

„Jasno je da uvedena liberalizacija odražava napor crnogorskih vlasti da na bilo koji način kompenziraju kolosalne gubitke turističkog biznisa. Rusi su godinama činili osnovni kontingent gostiju Crne Gore", rekla je Zaharova.

Prethodno je ruska nacionalna aviokompanija Aeroflot otkazala u kolovozu sve letove na relaciji Moskva – Tivat u paketu s još 80 destinacija u Europi.

Crna Gora u odnosima s Rusijom u potpunosti prati vanjsku politiku Europske unije, pa se pridružila sankcijama koje je EU uvela Ruskoj Federaciji.

Ruski turisti su u kolovozu i rujnu 2019. godine u Crnoj Gori ostvarili preko milijun i pol noćenja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini