SARAJEVO

Čović tražio da ruski vojni tim dođe u Mostar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović zatražio je vlasti BiH dopuste ulazak ruskog vojnog tima u njegovu zemlju s obrazloženjem kako bi oni trebali pomoći u suzbijanuju epidemije prouzročene koronavirusom, prenijeli su u petak lokalni mediji.

Televizija N1 objavila je presliku dokumenta iz Ministarstva vanjskih poslova od 30. travnja u kojemu stoji kako je veleposlanstvo Rusije u Sarajevu zatražilo suglasnost da ruski vojnici dođu u BiH. U noti stoji kako je to zatražio Čović u svojstvu predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH a zahtjev se odnosi na dolazak skupine od 24 ruska vojnika i pet specijaliziranih vozila snaga atomsko-kemijsko-biološke zaštite (ABHO).

Njihova bi zadaća, prema navodima iz note ruskog veleposlanstva, trebala biti pomoći bolnici u Mostaru.

Zahtjev je poslan na adrese ministarstava obrane i sigurnosti radi mišljenja i eventualne suglasnosti a ministar obrane BiH Sifet Podžić odgovorio je kako ministarstvo kojemu je na čelu nije ovlašteno odobravati ulazak stranih vojnika u zemlju niti ih je netko o tome pitao.

Istaknuo je i kako mu nije poznato da je takvo što odobrilo Predsjedništvo BiH koje je ujedno vrhovni vojni zapovjednik.

Ruski vojnici u BiH su ipak stigli još 9. travnja ali samo u Republiku Srpsku i to na poziv entitetskih vlasti odnosno bez suglasnosti državnog vrha. Zrakoplovom je u Banju Luku tada došla skupina ruskih vojnika i njihova vozila za koje je tada pojašnjeno da su namijenjena dekontaminaciji.

Nakon toga je objavljeno nekoliko vijesti kako su dezinficirali domove zdravlja i bolnice po gradovima u RS no nije poznato gdje su oni trenutačno.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je u banjolučkoj zračnoj luci osobno dočekao Ruse i srdačno se zahvalio Moskvi na pomoći tada je kazao kako će i Federaciji BiH preporučiti da se osloni na rusku vojsku. 

"Ja ću podržati takav zahtjev i nazvat ću određene ljude da se to učini i u Federaciji BiH. Mislim da je veoma je važno da ovakvi ljudi, stručnjaci uđu u njihove kliničke centre u Tuzli, Mostaru, Sarajevu", kazao je tada Dodik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater