GLASGOW

COP26: Stotine klimatskih aktivista stigle u Glasgow

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stotine ljudi došle su u subotu u Glasgow kako bi izvršili pritisak na svjetske čelnike da djeluju na zaštiti klime dan uoči COP26, sastanka presudnog za budućnost planeta.

Mnogi među njima stigli su u Glasgow propješačivši desetke, pa i tisuće kilometara, čime su označili početak skupova koji se održavaju u isto vrijeme kad i UN-ova konferencija o klimi što se 12. studenog završava u tom škotskom gradu.

U subotu predvečer mlada švedska aktivistkinja Greta Thunberg (18) doputovala je vlakom u Glasgow pošto je dan ranije u Londonu sudjelovala na skupu mladih ekoloških aktivista protiv uloge financijskih ustanova u klimatskoj krizi.

Ikona pokreta "Petci za budućnost" oko koje su se mediji odmah okupili, nije dala nikakvu izjavu. Trebala je u subotu govoriti na hodu za klimu.

Prosvjednici, pristigli iz Španjolske, Belgije i same Škotske, prije toga su prošetali središtem grada noseći transparente sa sloganima poput "Djelujmo sada!", "Djela, a ne riječi" i "Stop fosilnoj energiji", na poziv skupine Gušenje pobune.

Više od stotinu čelnika, među kojima Amerikanac Joe Biden, Francuz Emmanuel Macron i Indijac Narendra Modi, trebaju sudjelovati na sastanku na vrhu.

Očekuje se i dolazak tisuća klimatskih aktivista iz cijeloga svijeta. Organizatori procjenjuju da će ih biti oko 100.000 na velikom skupu predviđenom u petak.

Škotska policija je priopćila da će oko 10 000 policajaca iz čitavog Ujedinjenog Kraljevstva biti razmješteno na ulicama Glasgowa svaki dan dok traje COP26, što je najveća operacija očuvanja reda dosad organizirana u Škotskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of