kraj nije blizu

CIA: Ne podcjenjujte Putina, sad je na točki kada će donijeti ključnu odluku koja će odrediti tijek rata"

| Autor: Glas Istre
EPA

EPA


Masovni bijeg ruskih snaga iz ukrajinske harkivske oblasti, koji je iznenadio većinu zapadnog svijeta, pa čak i samu ukrajinsku vojsku, potaknuo je zapadne analitičare na novu raspravu o mogućem daljnjem raspletu rata u Ukrajini. Sadašnji je konsenzus uglavnom kako Vladimir Putin više ne može realno očekivati da će ispuniti svoje ciljeve s početka invazije, kako Ukrajina vrlo vjerojatno ima značajnu prednost na dugi rok, ali i kako ne treba očekivati da će rat biti gotov za nekoliko mjeseci, prenosi Jutarnji list

Čelnik američke Obrambene obavještajne agencije, general pukovnik Scott Berrier, izjavio je u petak kako je rat došao do točke na kojoj će Putin morati revidirati svoje ciljeve za operaciju u tijeku. "Sada je prilično jasno da neće biti u stanju učiniti ono što je na početku namjeravao učiniti", rekao je glavni obavještajac Pentagona na summitu nacionalne sigurnosti kraj Washingtona.

"Rusi su planirali okupaciju, ne nužno invaziju, i to ih je unazadilo", kazao je Berrier. "Putin sada dolazi do točke gdje će morati donijeti odluku. Mi ne znamo koja će to odluka biti. No ona će odrediti koliko će dugo trajati ovaj sukob".

Zamjenik direktora CIA-e David Cohen kazao je kako bi bila greška podcijeniti Putinov apetit u ovom trenutku. "Mislim da ne bismo trebali podcjenjivati Putinovu privrženost originalnoj ideji, kontrolirati Ukrajinu. Mislim da nismo vidjeli niti jedan razlog koji bi nas naveo da vjerujemo kako je odustao od tog cilja."

Cohen je ipak kazao kako američke obavještajne službe zasad ne vide nikakve dokaze da se planira korištenje oružja masovnog uništenja. Ako se Moskva odluči na neku vrstu odmazde protiv SAD-a, to će se vjerojatno svesti na nove pokušaje uplitanja u američki politički sustav.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom