Liviu Dragnea

Čelnik rumunjske ljevice osuđen na strogi zatvor

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Predsjednik rumunjskog Zastupničkog doma i predsjednik Socijaldemokratske stranke na vlasti Liviu Dragnea osuđen je u ponedjeljak na tri i pol godine strogog zatvora na drugostupanjskom sudu za pronevjeru javnog novca, dan nakon teškog poraza na europskim izborima.

 

Rumunjski Vrhovni sud koji donosi i drugostupanjske presude političkim čelnicima, potvrdio je presudu koja je u lipnju donesena čelniku Socijaldemokratske stranke (PSD) na vlasti.

Dragnea (56) koji nije bio u sudnici, ima 24 sata da se prijavi policiji kako bi odslužio kaznu koja bi mogla dugoročno zapečatiti političku karijeru tog spornog zastupnika koji je socijaldemokrate doveo do nadmoćne pobjede na parlamentarnim izborima u prosincu 2016.

Liviu Dragnea se nije mogao kandidirati za premijersku dužnost zbog uvjetne osude u drugom sudskom predmetu za izbornu prijevaru. Kritičari ga optužuju da želi ublažiti kazneni zakon kako mu se ne bi sudilo.

Njegova je stranka na europskim izborima pala za 13 postotnih bodova, na manje od 25 posto glasova, pokazuju nepotpuni rezultati. Kritike kojima je bio na meti ocijenio je "kampanjom mržnje".

Na prvostupanjskom sudu je proglašen krivim jer je na plaći zadržao dvije djelatnice lokalnog ogranka stranke koju je tada vodio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum