HAMBURG

Brod za spašavanje migranata Sea Eye "usidrit" će se u njemačkom muzeju

| Autor: Hina
(EPA)

(EPA)


Brod za spašavanje migranata Sea Eye mogao bi u budućnosti biti izložen u njemačkom lučkom gradu Hamburgu, rekao je vlasnik istoimene zaklade u nedjelju. 

"Povijest migracija u Hamburgu datira unatrag sto godina. Milijuni Nijemaca emigrirali su iz Hamburga", rekao je Michael Buschheuer, osnivač nevladine udruge Sea Eye. "Želimo obogatiti tu povijest s onom našom", dodao je.

Prenamijenjeni ribarski brod plovio je uz obale Libije od ožujka 2016. do ožujka prošle godine, zbrinjavajući migrante koji su preko Sredozemnog mora pokušavali doći do Europe. Stotine volontera spasilo je 11863 ljudi od utapanja, kaže Bushheuer.

Volker Reimers, ravnatelj Emigracijskog muzeja u Hamburgu, pokazao je zanimanje za prijedlog te rekao kako njegova ustanova već razgovara s političarima o tome.

"Oko 60 godina stara ribarska koča svjedoči kao niti jedan drugi brod o humanitarnoj krizi na Sredozemnom moru s desecima tisuća brodoloma i utapanja", kaže udruga Sea Eye.

Udruga je povukla Sea Eye te njemu sličan brod Seefuchs (morska lisica) te ih zamijenila s većim plovilom Alan Kurdi.

Taj je brod dobio ime prema trogodišnjem sirijskom dječaku čije je beživotno tijelo nađena na Turskoj obali 2015., što je šokiralo svijet glede europske izbjegličke krize.

Migrantski spasilački brodovi u Sredozemnom moru, kojima upravljaju nevladine organizacije, od nedavno su na udaru u Europi. Italija ih optužuje za pomaganje trgovcima ljudima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of