DANAS

BLOKADE U BEOGRADU: Na ulicama protestiraju deseci tisuća ekoloških aktivista

| Autor: Glas Istre


Protestno okupljanje više ekoloških udruženja i njihovih istomišljenika danas se održava u Beogradu. Blokiran je autoput, Gazela i Brankov most, kao Pupinov i Pančevački most, kružni tok na Novom Beogradu i Slavija, piše Telegraf.rs.

Prosvjednici su blokirali raskrižja na prometnicama tako da su kontinuirano prelazili pješačke prijelaze.

Ministar zdravstva Zlatibor Lončar najoštrije je danas osudio blokade pojedinih prometnica kojima je, kako je rekao, ogromna većina građana Srbije spriječena i onemogućena u obavljanju svojih poslova i redovnih aktivnosti kao i životi pacijenata koji čekaju na transport.

- Apeliram a sve te koji svojim bahatim ponašanjem i kršenjem svih zakona žele da izazvati kaos, da što prije prekinu s maltretiranjem ogromne većine građana Srbije, poručio je Lončar.

(Snimio Nikola Tomić / Telegraf.rs)

Zbog blokade prometu na području Beograda obustavljeno je 79 linija javnog gradskog prijevoza.

Grupa građana navodno je zapalila baklje na mostu Gazela koje su potom bacili na dio prosvjednika, a vozači u Beogradu čekaju u kolonama, piše Telegraf.rs.

Oko tisuću građana Čačka blokiralo je Ibarsku magistralu u Preljini kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog Zakona o eksproprijaciji. Okupljeni građani došli su sa transparentima na kojima između ostalog piše "nećemo Rio Tinto", "nećemo mijenjanje ustava ni Zakon o eksproprijaciji".

- Želimo živjeti na svome, ne želimo udisati zagađen zrak, vodu. Što će nam ostati ako se sve to ugrozi. Zbog toga smo izašli na ulice. Naš cilj je da ne dođe do potpisivanja spornog zakona, želimo da naša djeca i unuci imaju zdravo životno okruženje i da budu sigurni na svojoj zemlji, kaže za RINU jedan od prosvjednika.

Jedan mladić je ozbiljno pretučen tijekom prosvjeda u Novom Sadu.

Organizatori pozivaju na mirne blokade puteva. Prosvjedi su počeli prošlog tjedna, i to zbog dva zakona koji, prema mišljenju aktivista, utiru put za poduhvat Rio Tinta u dolini Jadra.

Ministarstvo unutarnjih poslova danas je ponovilo u saopćenju da je svaka blokada prometa kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova.

Osim u Beogradu, prosvjedi se održavaju na još 53 lokacije, piše Telegraf.rs.

(Snimio Nikola Tomić / Telegraf.rs)(Snimio Nikola Tomić / Telegraf.rs)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini