MINSK

Bjeloruska opozicijska čelnica traži od EU-a da ne prizna rezultate izbora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bjeloruska opozicijska političarka Svetlana Tihanovskaja u srijedu je apelirala na čelnike Europske unije da ne priznaju ono što je nazvala prevarantskim predsjedničkim izborima, rekavši Uniji da poštuje izbor bjeloruskog naroda. 

Tihanovskaja je govorila iz egzila u susjednoj Litvu, prije hitnog EU samita koji će se održati videokonferencijom i na kojem će europski čelnici raspravljati o krizi u Bjelorusiji.  

Aleksandar Lukašenko, dugovječni vođa zemlje, suočava se s valom masovnih prosvjeda i štrajkova koji su najveći izazov njegovoj 26- godišnjoj vladavini. Niječe izbornu prijevaru 9. kolovoza kako bi sebi priskrbio šesti mandat.

"Pozivam vas da ne priznajete ove prevarantske izbore", rekla je Tihanovskaja u svome video apelu. "Gospodin Lukašenko je izgubio sav legitimitet u očima naše nacije i svijeta."

Tihanovskaja je rekla da je ona prava pobjednica izbora i da želi da se novi izbori održe pod nekom vrstom međunarodnog nadzora.

EU je najavio da će uvesti sankcije bjeloruskim službenicima koje drži odgovornima za izbornu prijevaru i represiju na prosvjedima u kojima je poginjulo dvoje i pritvorene tisuće ljudi.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde ponudila je da posjeti Minsk u ime OSCE-a, organizacije koja uključuje i zapadne i bivše sovjetske zemlje. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je Lukašenku ponudio vojnu pomoć, telefonski je u utorak razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merklel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. 

Upozorio je Merkel i Makrona protiv stranog uplitanja u pitanja Bjelorusije, bliskog saveznika Rusije. 

Nakon spornih izbora 9. kolovoza ne prestaje jačati pritisak na predsjednika Lukašenka koji je na vlasti od 1994. Sučeljen je sa svakodnevnim prosvjedima i štrajkaškim pokretom koji je zahvatio više industrija važnih za gospodarstvo.

Lukašenko je ipak u više navrata odbio pozive da odstupi s vlasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater