MADRID

Bivši španjolski kralj Juan Carlos zbog istrage otišao u Dominkansku Republiku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši španjolski kralj Juan Carlos otišao je u Dominikansku Republiku, nakon što je napustio zemlju uslijed istrage o korupciji, prenose u utorak novine La Vanguardia i ABC, bez navođenja izvora.  

Pojačavao se pritisak na, nekoć popularnog, a danas bivšeg kralja koji izaziva podjele, dok su španjolski i švicarski tužitelji istraživali navode o primanju mita zbog ugovora za izgradnju željeznice.

Odlučio je napustiti zemlju kako bi omogućio svome sinu Felipeu da spokojno vlada, navodi se u priopćenju kraljevske palače u ponedjeljak, bez navođenja gdje je Juan Carlos otišao.

La Vanguardia navodi da je osamdesetogodišnji Juan Carlos otišao u Portugal automobilom u ponedjeljak ujutro, odakle se uputio prema Dominikanskoj Republici, gdje planira ostati par tjedana s obitelji koja se obogatila na plantažama šećerne trske, nakon čega će otići na drugu destinaciju.

Prve reakcije pokazuju da je španjolska javnost podijeljena oko odlaska Juana Carlosa, važne ličnosti u tranziciji prema demokraciji nakon smrti diktatora Francisca Franca.

Portugalska televizija TVI24 i tabloid Correio da Manha objavili su u ponedjeljak da se Juan Carlos nalazi u Cascaisu, ljetovalištu blizu Lisabona, gdje je proveo dio svog djetinjstva.

Juan Carlosov odvjetnik kazao je u ponedjeljak da će Juan Carlos "ostati na raspolaganju uredu tužitelja".

Felipe VI. je krajem ožujka objavio da se odriče očeva nasljedstva i da mu ukida godišnju rentu od gotovo 200.000 eura državnog novca koja mu se dotad isplaćivala.

Španjolski monarsi imaju imunitet tijekom vladavine, no Juan Carlos je abdicirao 2014. te potencijalno ostao otvorena meta mogućih tužbi za razdoblje poslije abdikacije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini