PRISTINA

Bivši predsjednik Kosova Thaci u pritvoru u Haagu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci koji je u četvrtak ujutro dao ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, uhićen je i nalazi se u pritvoru u tom nizozemskkom gradu. 

Thaci je po dolasku u Haag uhićen i prevezen u pritvor Specijalnog suda za Kosovo. 

Protiv njega i još trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova, potvrđena je optužnica od 10 točaka u kojoj se navodi da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom rata za neovisnost Kosova protiv srpskih snaga Slobodana Miloševića. U optužnicu su uključena ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.

Thaci je podnio neopozivu ostavku nakon što je saznao da je optužnica protiv njega potvrđena, ali poriče nedjela za koja ga se optužuje.

Na konferenciji za medije u Prištini kazao je kako je njegova ostavka bila nužna kako bi “zaštitio integritet države.”

U popodnevnim satima, bivši predsjednik došao je na prištinski vojni aerodrom, odakle je odletio u Haag, gdje je uhićen i odveden u pritvor.

Thaci je za prvog premijera Republike Kosovo izabran 2008. godine, a predsjednik je od 2016. godine. Dužnost predsjednika Kosova će do izbora novog predsjednika  preuzeti predsjedateljica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

Veliki dio Kosovske javnosti protivi se Specijalnom sudu za Kosovo, a zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova, poput Thacija, smatraju herojima. 

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amenesty International smatra da optužnica protiv Thacija daje nadu tisućama žrtava rata “koja su čekale više od dva desetljeća kako bi doznale istinu o strašnim zločinima”. 

Još su tri kosovska političara i zapovjednika OVK-a -  šef parlamentarne skupine stranke Samoodređenja Rexhep Selimi, predsjednik Thacijeve Demokratske partije Kosova Kadri Veseli te Jakup Krasniqi prevezeni su u Haag u srijedu i četvrtak zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum