QUITO

Bivši ekvadorski predsjednik Correa osuđen zbog korupcije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Bivši ekvadorski predsjednik, socijalist Rafael Correa koji živi u Belgiji, osuđen je u utorak u odsutnosti na osam godina zatvora na prvostupanjskom sudu u njegovoj zemlji, u korupcijskoj aferi tijekom njegova mandata (2007.-2017.), priopćilo je državno odvjetništvo.

Još sedamnaest osoba osuđeno je na istu kaznu, među njima bivši potpredsjednik Jorge Glas i bivši suradnici Rafaela Corree, dodaje odvjetništvo na Twitteru.

Jorge Glas već služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog primanja mita od velike brazilske građevinske tvrtke Odebrechta.

Rafael Correa koji je uvijek tvrdio da je žrtva političkog progona u kojemu sudjeluju i sudci, osporava sudsku odluku.

"Ono što sudci kažu je LAŽ. Nisu dokazali baš NIŠTA. Iskaz svjedoka je potpuno lažan, bez dokaza", objavio je na Twitteru.

Sud je bivšeg predsjednika i neke njegove bivše suradnike osudio zbog njihove odgovornosti u sustavu mita koji su davale tvrtke u zamjenu za poslovne ugovore.

Sud je naredio i "zabranu bavljenja politikom na 25 godina za sve osuđenike".

Glavna državna odvjetnica Diana Salazar rekla je da su u predmetu nazvanom "Mito 2012.-2016." o kojemu se odlučivalo u utorak, tvrtke isplatile oko sedam milijuna dolara kako bi dobile poslovne ugovore.

Bivši predsjednik je optužen da mu je tako na bankovni račun doznačeno 6.000 dolara, ali on tvrdi da je riječ o pozajmici.

Ako drugostupanjski sud potvrdi presudu politička sudbina Rafaela Corree bit će zapečaćena jer se po ekvadorskom ustavu osuđenici za korupciju, nezakonito bogaćenje i pronevjeru ne mogu kandidirati na izborima.

Bivšeg predsjednika protiv kojega je u Ekvadoru podignuto tridesetak tužbi, goni se i za otmicu čelnika ekvadorske oporbe u Kolumbiji 2012. koja je brzo razriješena. No to suđenje je obustavljeno jer u Ekvadoru za takvo kazneno djelo optuženik mora biti nazočan na sudu.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater