SARAJEVO

BiH: Ravnatelj obavještajne agencije definitivno ostao bez diplome

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmanu Mehmegiću definitivno je poništena diploma koju je stekao na jednom privatnom sveučilištu u Banjoj Luci, potvrdio je u četvrtak Inspektorat Republike Srpske, a objavili lokalni mediji u tom entitetu.

Prema pisanju portala "Nezavisnih novina" ovaj inspektorat dobio je službenu obavijest kako je senat Sveučilišta za poslovne studije iz Banje Luke 12. studenog donio odluku o poništavanju diplome o završenom studiju koja je izdana Mehmedagiću.

"Utvrđeno je kako je sveučilište postupilo po rješenju inspektora", naveo je neimenovani izvor.

Banjolučko Sveučilište za poslovne studije jedno je u nizu privatnih obrazovnih ustanova koje su masovno počele nicati u Bosni i Hercegovini. Sadašnji ravnatelj OSA-e na tom je sveučilištu dobio diplomu 2007. godine, a Inspektorat RS je u kolovozu ove godine donio rješenje kojim je utvrđeno kako je ona stečena na protuzakonit način te stoga mora biti poništena.

U obrazloženju takve odluke uz ostalo je bilo navedeno kako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da u dokumentaciji o Mehmedagićevu studiju nema potrebnih podataka koji čine osobni dosje studenta i matične knjige, te kako u prijavama za polaganje ispita nedostaju podaci poput datuma polaganja ispita u rubrici koju treba popuniti odgovorni nastavnik, nedostaju podaci o polaganju samog ispita, koji je to put da student izlazi na ispit, nedostaju potpisi referenta iz studentske službe i sl.

Sveučilište se na ovu odlkuku žalilo, no nju je u drugostupanjskom postupku potvrdilo Ministarstvo obrazovanja RS pa je diploma poništena iako je u međuvremenu pokrenut i zakonom dopušteni upravni sudski spor, no on ne odlaže izvršenje rješenja.

Sam Mehmedagić se o cijelom slučaju nikada nije očitovao, no iz OSA-e su ranije reagirali izjavom u kojoj su tvrdili kako je diploma uredna i zakonito stečena a da se njihov ravnatelj našao na meti onih koji žele srušiti agenciju na čijem je čelu.

"Potpuno je jasno tko i s kojim ciljem stoji iza njih. Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo sukladno zakonu vršiti provjere ali nitko nema pravo montirati bilo kakve istrage kojima bi diskreditirali osobe koje se suprotstavljaju organiziranom kriminalu u BiH", bio je jedini komentar OSA-e nakon što je afera izbila prošlog ljeta.

Mehmedagićev mandat na čelu OSA-e istječe potkraj ove godine a pretpostavljalo se kako će se kandidatirati za još jedan. On slovi za osobu koja je bliska predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću, čijem je ocu Aliji bio dugogodišnji tjelohranitelj.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini