SARAJEVO

BiH: Kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara ne zna što s NATO-om i s migrantima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je u utorak kako ne zna hoće li zemlja, čiju bi on izvršnu vlast trebao predvoditi iduće tri godine, nastaviti približavanje NATO-u, a priznao je i kao nema ideju na koji bi se način riješio problem ilegalnih migracija.

Nakon što su ga članovi Predsjedništva BiH prošlog tjedna imenovali za predsjedatelja Vijeća ministara, Tegeltija se u utorak u Sarajevu pojavio na saslušanju pred parlamentarnim povjerenstvom za pripremu imenovanja nove vlade.

Pritom je bio suočen s desecima pitanja na koje nije dao posebice uvjerljive odgovore, no u konačnici je ipak dobio većinsku potporu članova povjerenstva, čime su ispunjeni uvjeti da o potvrdi njegova imenovanja, vjerojatno idućeg tjedna, odlučuje Zastupnički dom parlamenta BiH.

Za prihvaćanje Tegetijine kandidature glasovalo je osam članova parlamentarnog povjerenstva, a njih šest je bilo protiv.

Tegeltiju (55) je za predsjedatelja Vijeća ministara BiH predložio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je na izborima u listopadu 2018. dobio većinsku potporu birača u Republici Srpskoj, a sukladno načelu etničke rotacije došao je red da u ovom mandatu na toj dužnosti bude osoba srpske nacionalnosti.

Tegeltija je ranije bio ministar financija u vladi RS i svoju političku karijeru gradio je uglavnom kao "aparatčik" iz strukture SNSD-a.

Njegovo imenovanje bilo je na čekanju više od godinu dana, jer Dodikov SNSD te Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH kao koalicijski partneri nisu mogli postići suglasnost o nastavku reformi nužnih za približavanje BiH članstvu u NATO-u.

Dokument vezan uz NATO i dalje tajan

Prošlog tjedna ipak je postignut kompromis, uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice, pa je na Predsjedništvu BiH usvojen dokument pod nazivom "Plan reformi", koji bi trebao biti poslan u sjedište NATO-a odmah nakon što bude potvrđeno Tegeltijino imenovanje na novu dužnost.

Taj dokument i dalje je tajan i gotovo nitko osim članova Predsjedništva BiH ne zna što u njemu piše i je li njegov sadržaj dovoljan da NATO aktivira Akcijski plan za članstvo BiH (MAP). Tegeltija je pak u utorak tijekom saslušanja u parlamentu potvrdio da ni on ne zna ništa o tome.

"Ne želim ni znati što piše u tom dokumentu", kazao je Tegeltija dodajući kako će on provoditi vanjsku politiku koju utvrdi Predsjedništvo BiH kao tijelo koje je za to zaduženo po ustavu.

Sličan je odgovor dao i na pitanje zastunika Jasminka Emrića iz Unsko-sanske županije, kojega je zanimalo ima li budući predsjedatelj Vijeća ministara ikakvu ideju kako riješiti migrantsku krizu.

"Nisam stručnjak za migrantsku krizu. U ovom trenutku ne vidim rješenje", kazao je Tegeltija.

Ukoliko Zastupnički dom parlamenta BiH potvrdi njegovo imenovanje, Tegeltiji ostaje rok od 30 dana da predloži kandidate za ministre, a nakon toga parlament odnosno Zastupnički dom treba potvrditi cjelokupni sastav novog Vijeća ministara, koje onda može preuzeti dužnost od trenutačnog sastava predvođenog Denisom Zvizdićem.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater