WASHINGTON

Biden postrožio pravila vladine politike "kupuj američko"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu kojom uvodi stroža pravila vladine politike "kupuj američko" i najavio zamjenu državnog voznog parka električnim vozilima proizvedenim u Americi.

"Iskoristit ćemo novac poreznih obveznika za obnovu Ameriku. Kupovat ćemo američke proizvode i podržavati američka radna mjesta", rekao je Biden novinarima istaknuvši i potrebu za snažnim sindikatima.

Nova pravila će obuhvatiti sve nabave vlade SAD-a, a bilo koja savezna agencija koja planira kupiti strane proizvode morat će zatražiti posebno odobrenje Bijele kuće i javno ga objaviti, napomenuo je Biden 

Takva odobrenja moći će se dobiti samo u ograničenom broju slučajeva, primjerice u slučaju veće potrebe za nacionalnu sigurnost ili ako se pojavi žurna potreba zbog izvanrednog stanja. 

Bidenova administracija imenovat će u vladinom Uredu za upravi i proračun i direktora za nadzor nabave američkih proizvoda. 

Unatoč retorici prethodne administracije o stavljanju "Amerike na prvo mjesto", broj ugovora savezne vlade sa stranim kompanijama povećao se za 30 posto pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je Biden novinarima.

Biden je u ponedjeljak, u okviru zaokreta prema čistoj energiji, obećao zamijeniti oko 650.000 vozila u vlasništvu vlade vozilima na električni pogon proizvedenim u SAD-u. 

"Savezna vlada posjeduje i golem vozni park, koji ćemo zamijeniti čistim električnim vozilima koja će proizvesti američki radnici ovdje u Americi", rekao je.

Biden je kritizirao postojeća pravila koja dopuštaju da se vozila u nabavama vlade SAD-a smatraju američkim iako imaju znatan udio uvoznih dijelova.

Najavio je da će zatvoriti "rupe" koje dopuštaju da su ključni dijelovi vozila koja se smatraju američkim proizvodom, poput motora, čelika i stakla, proizvedeni u inozemstvu.

Bijela kuća za sada nije odgovorila na upit u kojem razdoblju Biden namjerava zamijeniti sadašnja vozila. Takva zamjena voznog parka mogla bi koštati 20 milijardi dolara ili više.

U Bidenovoj izvršnoj uredbi "kupuj američko" koju je potpisao u ponedjeljak se ne nalaže kupovina električnih vozila.

Vlada SAD-a je po podacima za 2019. posjedovala 645 000 vozila koja su trošila nešto više od milijarde i 400 milijuna litara benzina i dizel goriva, po vladinoj općoj upravi (GSA), a vlada je 2019. na ta vozila potrošila 4,4 milijarde dolara.

Među vozilima u vlasništvu vlade samo je 3215 električnih, objavio je GSA.

U predizbornoj kampanji Biden je obećao da će njegova vlada kupovati čista vozila za potrebe saveznih i državnih vlasti, poštanskih i drugih javnih službi. 

Također je obećao stvoriti milijun novih radnih mjesta u "američkoj automobilskoj industriji, trgovini auto-dijelovima  i automobilskoj infrastrukturi, od proizvodnje materijala i dijelova do stanica za napajanje leektričlnih vozila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater