LONDON

B. Johnson: Napadi 11. rujna nisu nas podijelili

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Napadi Al-Kaide na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. nisu uspjeli podijeliti one koji vjeruju u slobodu i demokraciju, rekao je britanski premijer Boris Johnson u video poruci povodom 20. godišnjice tog napada.  

U tom je napadu 11. rujna ubijeno gotovo tri tisuće ljudi, među kojima više od 2 600 u Svjetskom trgovačkom centru u New Yorku, nakon što su otmičari preuzeli kontrolu nad zrakoplovima i koristili ih za napad na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra i Pentagon, nedaleko od Washingtona.

Među poginulima je i 67 britanskih državljana.

"Iako su teroristi nametnuli teret tuge i patnje, i dok prijetnja traje i danas, možemo sada nakon 20 godina reći da nisu uspjeli poljuljati naše vjerovanje u slobodu i demokraciju", naglasio je u videu Johnson, dodajući i da teroristi "nisu uspjeli razdvojiti naše narode, niti nas natjerati da napustimo svoje vrijednosti ili da živimo u trajnom strahu".

Ta će se Johnsonova video poruka prikazati na događanju u londonskom Olimpijskom parku, gdje se nalazi i memorijalna skulptura izrađena od čelika spašenog sa srušenih tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

Johnson je godišnjicu 11. rujna povezao i s nedavnim povratkom talibanske vladavine u Afganistan nakon povlačenja američkih, britanskih i drugih snaga NATO -a.

"Nedavni događaji u Afganistanu samo jačaju našu odlučnost da se sjećamo onih koji su nam oduzeti, njegujemo preživjele i one koji još uvijek tuguju te se čvrsto držimo našeg vjerovanja u slobodu i demokraciju, koja će uvijek nadvladati svakog neprijatelja", poručio je britanski premijer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum