NOVOSTI IZ BEČA

ČEKA LI OVO I HRVATSKU? Austrija uvodi "totalne mjere". Oporba tvrdi da su sada postali diktatura 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kako bi se spriječilo daljnje naglo širenje koronavirusa, Austrija od ponedjeljka na 20 dana uvodi opće mjere ograničenja kretanja a od veljače se uvodi obveza cijepljenja, objavio je austrijski kancelar Alexander Schallenberg u petak.

"Unatoč dugotrajnom pokušaju uvjeravanja, nije nam pošlo za rukom dovoljno građana uvjeriti da se cijepe i zato ne vidimo drugog izlaza nego uvesti ograničavajuće mjere i za one koji su cijepljeni i to za dobrobiti sviju nas", rekao je Schallenberg nakon sastanka s premijerima austrijskih saveznih pokrajina.

Lockdown automatski završava 13. prosinca, ali samo za cijepljene i ozdravljene, a za ostale i dalje ostaje na snazi. Nakon deset dana od ponedjeljka će se provjeriti donose li ove mjere učinka, a u slučaju pozitivne evaluacije lockdown se ukida za cijepljene.

Osim toga se uvodi obveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima pa i na radnim mjestima ako nisu uvedena neke druge zaštitne mjere poput odvojenih radnih mjesta.

Schallenberg je rekao kako je vlada svjesna da od cijepljenih zahtjeva mnogo, ali je objasnio kako su mjere nužne zbog toga što se "puno previše građana pokazalo kao potpuno nesolidarno".

"Mi imamo previše političkih snaga u zemlji koje se uporno bore protiv cijepljenja, što je atentat na naš zdravstveni sustav", rekao je Schallenberg aludirajući na kritike desno-populističke FPÖ. I zato se od 1. veljače uvodi opća obveza cijepljenja protiv koronavirusa za sve građane, dodao je Schallenberg.

"Mi ne želimo peti val, a isto tako ni šesti ni sedmi", rekao je austrijski kancelar.

Austrijska slobodnjačka stranka (FPÖ) rekla je kako je s novim mjerama Austrija "definitivno postala diktatura"

Austrija sa 66 posto cijepljenih spada u europske zemlje s najnižom kvotom procijepljenosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini