WASHINGTON

Washington uvjerava UN da Iranu treba produžiti embargo na oružje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukidanje embarga na oružje Iranu predstavljalo bi stalnu prijeteću opasnost za gospodarsku stabilnost Bliskog istoka, upozorio je u utorak u Ujedinjenim narodima državni tajnik Mike Pompeo, čije su argumente Peking i Moskva odbacili.  

"To bi dovelo u opasnost zemlje poput Rusije i Kine koje ovise o stabilnim cijenama energije", ocijenio je američki dužnosnik tijekom videokonferencije Vijeća sigurnosti.

Peking smatra da Sjedinjene Države, koje su se 2018. povukle iz nuklearnog sporazuma zaključenog s Iranom, ne mogu više putem UN-a nametati međunarodne sankcije toj zemlji, odgovorio je kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima.
"Kina se protivi američkim pritiscima produženja embarga na oružje". SAD više nisu članica nuklearnog sporazuma i više nemaju pravo pokrenuti međunarodne sankcije Vijeća sigurnosti", rekao je Zhang Jun. 

Rusija je također odbacila američke pritiske. "Ne možemo prihvatiti američke pokušaje da putem UN-a ozakone politiku maksimalnog pritiska". Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia je upozorio da će to izazvati "nekontrolirane eskalacije".
Sjedinjene Države su nedavno predale partnerima u Vijeću sigurnosti plan rezolucije kojim se predviđa neograničeno produženje embarga na oružje Iranu koji istječe 18. listopada.

Rusija i Kina su obznanile da se protive produženju embarga i mogle bi upotrijebiti pravo veto. 
Prema američkom prijedlogu teksta bila bi zabranjena svaka prodaja oružja Iranu kao i izvoz iranskog naoružanja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini