MADRID

Aragon i Katalonija traže od Sv.Juraja pobjedu nad "zmajem" - koronom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stanovnici Aragóna i Katalonije, dviju susjednih autonomnih pokrajina Španjolske, slave u petak svog zaštitnika Svetog Juraja premda su mnogi zatvoreni u stanovima zbog koronavirusa.

Legenda o vitezu koji mačem ubija zmaja stoljećima je utisnuta u priče i duše stanovnika na sjeveroistoku zemlje. Vitez poznat kao „San Chorche“ na aragonskom i „Sant Jordi“ na katalonskom jeziku ostavio je i trag na gotovo identičnim zastavama Aragóna i Katalonije.

Nakon što je ubio zmaja vitez je, prema priči, svoju krvavu ruku stavio na prašnjavu zemlju pa ju povukao po površini. Ostale su crvene i žute pruge koje danas vijore na zastavama ovih pokrajina.

„Sveti Juraj, borba od kuće", piše na plakatima diljem Zaragoze, glavnog grada Aragóna. Učenici jedne škole su izradili taj plakat i pozvali stanovnike da ostanu kod kuće kako bi se obranili od koronavirusa premda je premda je ondje neradni dan.

"Ako smo ubili jednog zmaja, izaći ćemo na kraj i s koronavirusom“, pisalo je pak lani u čestitkama stanovnika Aragóna koje su si međusobno slali mobitelima, zaključani u kućama.

Katalonija je nekoć bila dio kraljevstva Aragón koje se 1469. godine ujedinilo s kraljevstvom Castilla, čime je nastala Španjolska.

Jedan od najvećih španjolskih pisaca Miguel Cervantes, autor hrabrog viteza "Don Quijotea od Manche", umro je 23. travnja 1616. na isti dan kao i engleski književni velikan William Shakespeare. Taj datum je UNESCO, agencija za kulturu Ujedinjenih naroda, proglasila Međunarodnim danom knjige.

Katalonci zbog toga na dan Svetog Jurja izlaze na ulice s dragim osobama te si međusobno poklanjaju knjigu i ružu. Prema legendi, ruža je izašla iz zmajeve prolivene krvi.

U centru Barcelone su unatoč pandemiji u petak postavljeni štandovi s knjigama koje obilaze prolaznici. Pisci potpisuju svoje knjige.

"Danas nas ne zanima ljestvica najprodavanijih knjiga, nego da se konačno ukaže svjetlo na kraju tunela i vratimo se u normalu", rekao je pisac Xavier Bosch. "Malo po malo idemo prema tome", dodao je. Prošle godine zbog pandemije nije bilo štandova na ulicama.

U posljednja dva tjedna u Kataloniji je bilo 256, a u Aragonu 268 oboljelih osoba na 100.000 stanovnika, što je iznad prosjeka Španjolske s 232 inficirane osobe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater