TBILISI

Američki ministar obrane doputovao u Gruziju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki ministar obrane Lloyd Austin doputovao je u ponedjeljak u Gruziju, prvu postaju na njegovu putovanju crnomorskom regijom kako bi učvrstio saveze sa zemljama izloženim ruskom pritisku.

Austin, prvi čelnik Pentagona koji nakon 2014. dolazi u posjet toj zemlji, pokušat će obnoviti program vojne obuke i potvrditi solidarnost Sjedinjenih Država s Tbilisijem koji niz godina želi postati punopravni član NATO-a.

"Umirit ćemo zemlje na prvoj crti ruske agresije i osnažiti njihov suverenitet", rekao je neimenovani visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane uoči puta.

Ruske snage su stacionirane u dvjema gruzijskim separatističkim regijama, Abhaziji i Južnoj Osetiji. Moskva se protivi tome da Gruzija od zemlje partnera NATO-a postane njegova punopravna članica.

Austin iz Tbilisija ide u druge dvije zemlje na Crnome moru, Ukrajinu i Rumunjsku, s istom porukom potpore tim zemljama u politici prema Rusiji.

Pentagon na ovaj dio svijeta gleda kao na moguću vruću točku, napose nakon ruskog pripojenja Krima (ukrajinskog teritorija) 2014.

Ruske zračne i pomorske snage sve više izazivaju članice NATO-a na Crnome moru.

U lipnju su zaprijetile nizozemskim i britanskim ratnim brodovima koji su plovili blizu Krima.

Washington pridaje veliku važnost suradnji sa zemljama koje graniče s Rusijom, premda je strategiju usmjerio na indopacifičko područje kako bi odgovorio na brzo jačanje vojne moći Kine.

O tom će pitanju američki ministar u četvrtak i u petak razgovarati u Bruxellesu, na sastanku na vrhu s NATO-ovim ministrima obrane.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum