Nacionalno okupljanje

Stranka Marine Le Pen i dalje vodi u anketama pred parlamentarne izbore u Francuskoj

| Autor: Portal Novi list, Hina
(Reuters)

(Reuters)


Stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen i njezini saveznici i dalje vode u anketama za nadolazeće francuske parlamentarne izbore, s projekcijom od 35,5 posto podrške, pokazuje istraživanje objavljeno u nedjelju.

Anketa Ipsosa, provedena 19. i 20 lipnja za novine Le Parisien i Radio France, pokazuje da je lijevi blok Nova narodna fronta (NPF) na drugom mjestu s 29,5 posto glasova. Centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona je treći, s 19,5 posto glasova.

U istraživanju stoji da će na izbore izaći između 60 i 64 posto birača, što je značajno više od 47,5 viđenih na prošlim općim izborima u lipnju 2022. godine.

Prednost RN-a pred izbore koji će se održati u dva kruga, 30. lipnja i 7. srpnja, teško će se pretočiti u apsolutnu većinu u parlamentu. Macron je izbore iznenadno raspisao nakon velikog poraza njegovog saveza na izborima za Europski parlament ranije u lipnju.

U drugom istraživanju Ipsosa, objavljenom u Financial Timesu, ispitanici su Nacionalno okupljanje smatrali najpouzdanijim po pitanju upravljanja gospodarstvom i javnim financijama.

Prema toj anketi, 25 posto ispitanika više vjeruje RN-u kad je riječ o ekonomskim pitanjima, nego Novoj narodnoj fronti (22 posto) ili Macronovom savezu (20 posto).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter