planovi za poslijeratnu obnovu

Kina obećala pomoć za Gazu, zauzima se za mirovnu konferenciju

| Autor: Hina
Xi Jinping (Reuters)

Xi Jinping (Reuters)


Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u četvrtak pomoć za Pojas Gaze i zauzeo se za mirovnu konferenciju, na sastanku s najvišim predstavnicima arapskih zemalja.

Kina podupire punopravno članstvo Palestine u UN-u i sazivanje veće, autoritativnije i učinkovitije međunarodne mirovne konferencije, rekao je Xi u četvrtak u Pekingu.

Xi je rekao da Peking namjerava pomoći u poslijeratnoj obnovi i da će donirati 3 milijuna dolara Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

"Rat se ne bi trebao nastaviti unedogled, pravda ne bi trebala biti trajno odsutna", rekao je predsjednik kineske države i čelnik Komunističke partije.

U srijedu je ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu još jednom izrazilo zabrinutost zbog izraelske ofenzive na grad Rafah na jugu Gaze i pozvalo "relevantne strane" da prekinu borbe.

Kina već godinama ima dobre odnose s arapskim svijetom bogatim resursima.

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa, egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi, predsjednik Tunisa Kais Sajed i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeik Mohamed bin Zajed Al Najan otputovali su u Peking na Forum o suradnji Kine i arapskih država.

Peking ulaže novac u niz projekata u regiji putem svoje inicijative "Pojas i put". Xi je kao druga potencijalna područja suradnje naveo zelene tehnologije i umjetnu inteligenciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater