ponuđena suradnja

Tajvan odgovorio gestom dobre volje na kineske vojne vježbe, stigli kongresmeni SAD-a

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Predsjednik Tajvana Lai Ching-te pokazao je gestu dobre volje i ponudio suradnju s Kinom u nedjelju nakon dva dana kineskih vojnih vježbi u blizini otoka, dok je skupina američkih kongresmena stigla u Taipei.

Kina, koja svojata Tajvan, izvela je vojne vježbe u četvrtak i petak oko Tajvana, nazvavši ih "kaznom" nakon Laijevog inauguracijskog govora u ponedjeljak, što je Peking nazvao još jednim pokušajem prema proglašenju neovisnosti otoka.

Kina je više puta kritizirala Laija kao "separatista". Lai odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu i kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Više puta je nudio razgovore, ali je odbijen.

Govoreći na sastanku svoje vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) u južnom gradu Tainanu, Lai je pozvao Kinu da "podijeli veliku odgovornost za regionalnu stabilnost s Tajvanom".

Lai, koji je pobijedio na izborima u siječnju, rekao je da se također "raduje poboljšanju uzajamnog razumijevanja i pomirenja s Kinom putem razmjene i suradnje, stvaranja uzajamne koristi i napredovanja prema poziciji mira i zajedničkog prosperiteta".

Zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama na iskazanoj zabrinutosti zbog kineskih vojnih vježbi.

"Međunarodna zajednica neće prihvatiti da bilo koja država stvara probleme u Tajvanskom tjesnacu i utječe na regionalnu stabilnost", dodao je Lai.

Prva skupina američkih zastupnika koja je posjetila Tajvan otkako je Lai preuzeo dužnost stigla je na otok u nedjelju.

Na Tajvanu će boraviti četiri dana, a delegaciju predvodi Michael McCaul, republikanski predsjednik odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma.

McCaul, kojem se pridružila dvostranačka skupina od pet drugih zastupnika, sastat će se s Laijem u ponedjeljak ujutro kako bi "razmijenili mišljenja o miru i stabilnosti u Indo-Pacifiku", priopćio je ured tajvanskog predsjednika.

"Tajvan je uspješna demokracija. SAD će nastaviti podržavati nepokolebljivog partnera i raditi na održavanju statusa quo u Tajvanskom tjesnacu", rekao je McCaul.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum