VOJNE VJEŽBE

Kinesko "opkoljavanje Tajvana" test je sposobnosti za preuzimanje vlasti: "Uključuje i bombardiranje stranih brodova"

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Kineska vojska izvela je u petak drugi dan ratnih simulacija oko Tajvana, testirajući svoje sposobnosti „preuzimanja vlasti“ i kontrole ključnih područja u vježbama čija je svrha kažnjavanje tajvanskog novog predsjednika Lai Ching-tea, objašnjava Peking.

Dvodnevne vježbe u Tajvanskom tjesnacu i oko skupina otoka pod kontrolom Tajvana u blizini kineske obale započele su samo tri dana nakon što je Lai preuzeo dužnost, a uključuju lažno bombardiranje stranih brodova, rekao je tajvanski dužnosnik.

Kineska državna televizija objavila je da je vojska poslala u petak bombardere s aktivnim projektilima kako bi izveli lažne napade u vježbama kod Tajvana. Bombarderi istočnog bojnog zapovjedništva Narodne oslobodilačke vojske postavili su se u nekoliko napadačkih formacija u vodama istočno od Tajvana, izvodeći lažne napade u koordinaciji s mornaričkim brodovima, dodaje se.

Tajvanske vlasti osudile su postupke Kine.

Kina gleda na demokratski uređen Tajvan kao na svoj teritorij i osuđuje Laija kao „separatista“.

Oštro je kritizirala njegov inauguracijski govor u ponedjeljak, u kojem je pozvao Peking da prestane s prijetnjama i rekao da dvije strane tjesnaca „nisu podređene jedna drugoj“.

Zapovjedništvo Narodnooslobodilačke armije jugoistočne Kine u kratkom je priopćenju reklo da su snage u petak nastavile s vježbama pod nazivom „Združeni mač - 2024A“.

Vježbe služe „testiranju sposobnosti zajedničkog preuzimanja vlasti, pokretanja zajedničkih napada i zauzimanja ključnih područja“, stoji u priopćenju.

Kina nikada nije isključila upotrebu sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu.

Tajvanske oružane snage mobilizirale su se radi nadzora i praćenja djelovanja kineskih snaga.

Tajvansko ministarstvo obrane u petak je objavilo fotografija lovaca F-16, naoružanih aktivnim projektilima, kako patroliraju nebom.

Ministarstvo je priopćilo da je od petka u 6 ujutro detektirano 49 kineskih vojnih zrakoplova, 19 mornaričkih i sedam brodova obalne straže. Od zrakoplova, 28 ih je prešlo središnju liniju tjesnaca, koji je nekoć služio kao neslužbena barijera, iako Kina kaže da to ne priznaje.

Najbliži kineski zrakoplov koji je stigao obali Tajvana bio je 74 km od grada i mornaričke baze Keelung na sjeveru Tajvana, prema karti koju je dostavilo tajvansko ministarstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini