SLUČAJ SRUŠENOG HELIKOPTERA

Potraga za predsjednikom: Azerbajdžanski predsjednik Alijev nudi pomoć Iranu

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev rekao je u nedjelju da je duboko pogođen vijestima o helikopterskoj nesreći iranskog predsjednika, nakon što se ranije tijekom dana prijateljski oprostio od Ebrahima Raisija, te je ponudio pomoć Iranu što je učinio i Irak.

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku s granice s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Raisi je otputovao na azerbajdžansku granicu radi svečanog otvaranja brane Qiz-Qalaisi, koja je bila zajednički projekt.

“Danas, nakon prijateljskog rastanka s predsjednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem, duboko smo pogođeni vijestima o helikopterskoj nesreći u Iranu u kojem se nalazilo najviše izaslanstvo”, rekao je Alijev.

“Kao susjed, prijatelj, i kao bratska zemlja, Republika Azerbajdžan spremno stoji ponuditi bilo kakvu potrebnu pomoć”, dodao je.

Irak je također ponudio susjednom Iranu pomoć u naporima potrage i spašavanja.

Irački premijer Mohamed Shia al-Sudani “zatražio je od ministarstva unutarnjih poslova, iračkog Crvenog polumjeseca i drugih relevantnih tijela da Islamskoj Republici Iran pomognu u potrazi za helikopterom iranskog predsjednika”, rekao je glasnogovornik vlade.

Iranski dužnosnik kazao je da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana “nakon pada helikoptera ugroženi”.

“Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće”, rekao je.

Iranski državni mediji rekli su da su loši vremenski uvjeti uzrok nesreće i da kompliciraju spasilačke operacije. Zapovjednik glavnog stožera iranske vojske naredio da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde angažiraju za operacije potrage i spašavanja.

Očekuje se da će spasioci dospjeti do mogućeg mjesta nesreće kasnije u nedjelju navečer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini