spasilačke službe na terenu

Helikopter s iranskim predsjednikom se srušio u planinama. Potragu otežavaju magla, mrak i hladnoća 

| Autor: Portal Novi list
(Reuters)

(Reuters)


Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjeta granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Kazao je i da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana “nakon pada helikoptera ugroženi”.

“Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće”, rekao je.

Loše vrijeme komplicira spasilačke akcije, objavila je državna novinska agencija IRNA.

Državna televizija prekinula je redovni program da bi prikazala molitve stanovnika za Raisija širom zemlje. U kutu ekrana emitira se prijenos uživo spasilačkih timova koji pješice pretražuju planinsko područje po gustoj magli.

Srušeni helikopter još nije lociran, priznali su vojni dužnosnici koji su uključeni u potragu, javlja CNN.

Dužnosnioci su potvrdili  da su spasilački timovi suočeni s gustom maglom i hladnoćom dok pada noć u Iranu. Zbog svega toga potraga bi tijekom noći mogla biti prekinuta.

Europska unija pokrenula je satelitski Copernicus EMS sustav za mapiranje kako bi odgovorila na iranski poziv upomoć, objavio je Janez Lenarčič, europski povjerenik za upravljanje krizama.

Iranska vlada poručila je narodu da bude strpljiv, da moli i da vjeruje spasilačkim službama  koje nastoje stići do mjesta pada helikoptera, rekao je glasnogovornik vlade  Ali Bahadori-Jahromi.

Reuters

Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021., a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protuvladinih prosvjeda i bio snažno angažiran u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvojnom političkom sustavu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Unatoč tomu, mnogi vide Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svojega 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, koji snažno podupire Raisijeve političke smjernice.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi državnoj je televiziji rekao da je samo jedan od triju helikoptera iz skupine pao i da vlasti čekaju dodatne pojedinosti.

Raisi je otputovao na azerbajdžansku granicu radi svečanog otvaranja brane Qiz-Qalaisi, koja je bila zajednički projekt.

Helikopter snimljen tijekom polijetanja / Reuters

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater