francuski predsjednik

Macron: Naša Europa bi mogla umrijeti

| Autor: Hina
Emmanuel Macron (Foto: Novi list)

Emmanuel Macron (Foto: Novi list)


Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u četvrtak na jaču i integriraniju europsku obranu i rekao da kontinent ne smije postati vazal Sjedinjenih Država, iznoseći svoju viziju odlučnije Europske unije na globalnoj sceni. 

Macron je u dugo očekivanom govoru o Europskoj uniji upozorio da je "naša Europa smrtna i mogla bi umrijeti".

U govoru na pariškom sveučilištu Sorboni, 46- godišnji predsjednik je rekao da je bitka za izgradnju jake Europe daleko od toga da bude dobivena i da postoji rizik da Europa zaostane za globalnim rivalima u desetljeću koje je pred nama. Upozorio je da bi vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli oslabiti i rascjepkati uniju od 27 zemalja.

"Naša je Europa  danas smrtna i mogla bi umrijeti. Mogla bi umrijeti i to ovisi samo o našim izborima", rekao je Macron.

Europa se, kako je ocijenio Macron, nalazi na prijelomnoj točki i mora više učiniti da bi ostala u utrci s globalnim suparnicima koji se ubrzano naoružavaju.

"Moramo izgraditi strateški koncept vjerodostojne euorpske obrane za nas same", poručio je Macron.

Također je upozorio da postoji rizik da Europa zaostane i gospodarski u kontekstu globalnih načela slobodne trgovine koja su veliki  konkurentni doveli u pitanje te stoga mora preispitati svoj model rasta.

Europa, istaknuo je, "nije naoružana protiv rizika s kojima se suočavamo" u svijetu u kojem su se "pravila igre promijenila".

"Tijekom narednog desetljeća (...) postoji golemi rizik da Europa oslabi ili da bude potisnuta", upozorio je Macron.

Pozvao je Europu da se konačno riješi statusa "strateške manjine" koji ju je učinio preovisnom o Rusiji zbog energetike i SAD-a zbog sigurnosti.

"Kako možemo izgraditi našu suverenost, našu autonomiju, ako ne preuzmemo odgovornost za razvoj naše vlastite, europske obrambene industrije", zapitao se Macron i poručio da Europa "mora pokazati da nije vazal SAD-a i da zna razgovarati sa svim ostalim regijama svijeta".

Kao glavnu sigurnosnu prijetnju za Europu vidi rat u Ukrajini. 

Macron je rekao da se Rusiji ne smije dopustiti da pobijedi u Ukrajini te je pozvao na jačanje europskih kapaciteta kibernetičke sigurnosti, bliže obrambene veze s Britanijom nakon Brexita i stvaranje europske akademije za obuku visokog vojnog osoblja.

"Uvjet koji je prijeko potreban je da Rusija ne pobijedi u ovom agresorskom ratu", rekao je Macron.

Za Rusiju je također rekao da se nakon invazije na Ukrajinu ponaša "bez ustučavanja" te da više nije jasno gdje Moskva povlači "granice" svog djelovanja.

Brexit je nazvao jednom od "kriza bez presedana" s kojom se Europa suočila posljednjih godina i da je to bila "eksplozija čiji negativni učinci znače da se danas nitko ne usudi predložiti neke izlaske, niti iz Europe, niti iz eurozone".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of