unrwa

UN-ova agencija: Izraelske snage zlostavljale naše zaposlenike u pritvorima

| Autor: Hina
Ilustracija (Zadarski list)

Ilustracija (Zadarski list)


UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je da su neki njezini zaposlenici i drugi ljudi koje su izraelske snage zatočile u Gazi bili zlostavljani. 

U izvješću objavljenom u utorak, UNRWA je navela da je osoblje koje je bilo zatočeno, u nekim slučajevima dok su obavljali službene dužnosti, "držano u izolaciji i podvrgnuto istim uvjetima i zlostavljanju kao i drugi pritvorenici", što je uključivalo nekoliko različitih oblika zlostavljanja. 

Agencija je rekla da su njihovi zaposlenici rekli da ih se premlaćivalo, prijetilo silovanjem i elektrošokovima, kao i da su bili prisiljeni skinuti svu odjeću. 

"UNRWA je uputila službeni prosvjed izraelskim vlastima zbog postupanja prema zaposlenicima agencije dok su bili u izraelskim pritvorskim centrima. UNRWA do danas nije dobila nikakav odgovor na ove prosvjede", navodi se u izvješću. 

Izraelska vojska tvrdi da djeluje u skladu s izraelskim i međunarodnim zakonima te da pritvoreni imaju pristup hrani, vodi, lijekovima i odgovarajućoj odjeći. Vojska nije odmah odgovorila na zahtjev da komentira izvješće UNRWA-e.

Sjedinjene Države su "duboko zabrinute" i vršit će pritisak na Izrael da istraži optužbe i pozove na odgovornost sve počinitelje, rekao je Vedant Patel, zamjenik glasnogovornika State Departmenta.

Udruženje palestinskih zatvorenika priopćilo je da Izrael odbija otkriti informacije koliko je ljudi iz Gaze zatočio u proteklih šest mjeseci i gdje se oni nalaze. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini