španjolski premijer

Sanchez: Irska i Norveška za priznanje Palestine, Portugal suzdržan

| Autor: Hina
Pedro Sanchez (Reuters)

Pedro Sanchez (Reuters)


Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez, koji po Europi prikuplja podršku za priznanje neovisnosti Palestine, pridobio je Irsku i Norvešku, ali ne i Portugal nakon što su na vlast ondje došli konzervativci, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

"Ono što se dogodilo tijekom ovog vikenda potvrđuje da je nužno ono što zagovaramo mjesecima", izjavio je Sanchez u ponedjeljak na konferenciji za medije na kojoj je bio s novim portugalskim premijerom Luisom Montenegrom.

Iran je u subotu navečer napao dronovima Izrael kao odgovor na raketiranje iranskog konzulata u Siriji.

"Sada se pred nama otvaraju dva puta. Jedan vodi do eskalacije rata, a drugi do prekida vatre na svim stranama", rekao je Sanchez. "Španjolska od početka ove krize zagovara mirovni proces uz rješenje s dvije države, a time i međusobnim priznanjem Palestine i Izraela", dodao je.

Sanchez je još ranije poručio da Španjolska do srpnja namjerava priznati neovisnu državu Palestinu, a da bi se uskoro unutar EU-a mogla "stvoriti kritična masa" da to učine i druge zemlje.

Španjolskoj su se u tome pridružile Irska i Norveška, koje je Sanchez posjetio u petak, ali je novoizabrana vlada Portugala ostala suzdržana.

"Nisam tako daleko od priznanja Palestine, ali smatram da bi rješenje s dvije države trebalo donijeti u multilateralnom okruženju", rekao je Montenegro. Objasnio je da EU treba donijeti zajedničku odluku o tome. Podržao je, međutim, španjolsku inicijativu o prekidu vatre i ulasku humanitarne pomoći u Pojas Gaze koju na kopnenim prijelazima ne dopušta izraelska vojska.

Sanchez je napomenuo da međunarodna zajednica već kasni s provedbom rješenja s dvije države, koje je još ranije predložio UN u granicama iz 1967. godine.

"Palestincima se ne može pomoći ako im se ne prizna postojanje", poručio je. Rekao je da je priznanje Palestine koja bi živjela u miru uz Izrael "jedini način za miran suživot Izraelaca i Palestinaca".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater