osnivač WikiLeaksa

SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje

| Autor: Hina
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Sjedinjene Države pružile su jamstva na zahtjev Visokog suda u Londonu, koja bi konačno mogla otvoriti put za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz Velike Britanije.

Visoki sud presudio je u ožujku da će, bez određenih američkih jamstava, 52-godišnjem Assangeu biti dopušteno uputiti novu žalbu na izručenje Sjedinjenim Državama zbog WikiLeaksovog objavljivanja povjerljivih podataka američke vojske i diplomatskih depeša. 

Ta jamstva, da se na suđenju u SAD-u može osloniti na pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana i da neće biti novih optužbi zbog kojih bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna, predana su unutar roka koji je istekao u utorak.

Dokument, u koji je Reuters imao uvid, navodi da će se Assange moći osloniti na zaštitu Prvog amandmana i navodi se da se "smrtna kazna neće ni tražiti ni izricati".

"Ova jamstva obvezujuća su za sve sadašnje ili buduće pojedince kojima je delegirana ovlast da odlučuju o tim pitanjima", navodi se. 

Novo sudsko ročište održat će se u Londonu 20. svibnja, ali Assangeovi odvjetnici ranije su već opisali američka jamstva dana u drugim slučajevima kao ona koja nisu "vrijedna ni papira na kojem su napisana", čime su ponovili slične kritike skupine za ljudska prava Amnesty International.

Assangeova supruga Stella, s kojom se oženio u zatvoru u Londonu, rekla je da jamstva nisu ublažila njihovu zabrinutost, opisujući ih kao "besramna zavaravanja". 

"Sjedinjene Države izdale su jamstvo koje to nije vezano uz Prvi amandman i standardno jamstvo vezano uz smrtnu kaznu", priopćila je supruga. 

"Diplomatska nota nimalo ne ublažava krajnju zabrinutost naše obitelji zbog njegove budućnosti - njegovo mračno očekivanje da će ostatak života provesti u izolaciji u američkom zatvoru zbog objavljivanja nagrađivanog novinarstva", navodi se u priopćenju. 

Nisu se odmah oglasili iz američkog ministarstva pravosuđa ili s Visokog suda.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošli tjedan da razmatra zahtjev Australije da odustane od kaznenog progona, što je Assangeov američki odvjetnik ocijenio "ohrabrujućim".

Nije jasno kakav bi utjecaj Biden uopće mogao imati na kazneni slučaj, no Wall Street Journal izvijestio je da su u tijeku rasprave o potencijalnom sporazumu o priznanju krivnje.

"Bidenova administracija mora odustati od ovog opasnog kaznenog progona prije nego što bude prekasno", rekla je Stella Assange.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater