london

Supruga: Asangeova žalba protiv izručenja SAD-u pitanje je života ili smrti

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Posljednji pokušaj osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea da zaustavi svoje izručenje iz Velike Britanije Sjedinjenim Državama pitanje je života ili smrti, rekla je u četvrtak njegova supruga Stella.

Assange (52) je tražen u SAD-u po 18 optužbi koje se odnose na objavu na WikiLeaksu golemih količina povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvješća.

Britanija je odobrila njegovo izručenje 2022., što će njegovi odvjetnici pokušati osporiti idući tjedan na Visokom sudu u Londonu.

Govoreći na brifingu za medije u četvrtak, Stella Assange rekla je da njezin suprug ne bi preživio da ode u SAD.

“Njegovo zdravlje slabi, fizičko i mentalno”, rekla je. “Život mu je izložen riziku svaki dan koji provede u zatvoru, a ako bude izručen, umrijet će.”

U siječnju 2021., sudac je odlučio da Assange ne bi smio biti izručen jer bi zbog svojeg mentalnog zdravlja mogao počiniti samoubojstvo ako bude zatočen u najstrožem zatvoru.

Visoki sud tu je odluku poništio nakon žalbe američkih vlasti koje su dale jamstva da će ga liječiti.

Stella Assange rekla je da će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava ako ne uspije poništiti izručenje.

Assange je proveo sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu prije nego je 2019. prebačen u zatvor zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu pod jamčevinom. Od tada je u strogom zatvoru u Londonu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum