u jednom danu

U šumskom požaru u Španjolskoj uništeno 600 hektara zemljišta

| Autor: Hina
(Foto Novi list)

(Foto Novi list)


U prvom velikom ovogodišnjem šumskom požaru u Španjolskoj uništena je površina oko 600 hektara u samo 24 sata na istoku zemlje, rekle su vlasti.

Oko 180 ljudi evakuirano je u pogođenom planinskom području oko Tarbene u pokrajini Alicante, oko 90 kilometara južno od Valencije, izvijestila je u ponedjeljak televizija RTVE pozivajući se na vlasti.

Vatra, koja je izbila u nedjelju manje od 15 kilometara od Sredozemnog mora, brzo se širi, rečeno je. 

Pilar Bernabe, predstavnica madridske središnje vlade u autonomnoj zajednici Valenciji, rekla je novinarima da se sumnja da je uzrok požara praksa 'posijeci i spali'. Površina uništenog područja do ponedjeljka poslijepodne veća je od 800 nogometnih igrališta.

Petnaest vatrogasnih jedinica i 10 jedinica za zaštitu šuma raspoređeno je u ponedjeljak u borbi s plamenom, uz pomoć osam helikoptera i protupožarnih zrakoplova, objavile su hitne službe u Valenciji.

Jaki vjetrovi i temperature veće od 25 stupnjeva Celzijevih - neuobičajeno toplo vrijeme za sredinu travnja - ometali su napore u gašenju požara, rekao je glasnogovornik regionalne vlade Valencije.

Međutim, glasnogovornik je rekao da su optimistični u pogledu toga da bi požar koji bjesni oko Tarbene, kao i nekoliko manjih na obali Costa Blance, uskoro mogao biti ugašen.

Istočna Španjolska doživjela je nekoliko dana temperature koje su se penjale i do 30 stupnjeva, zbog čega su plaže pune. Od srijede se širom Španjolske očekuje hladnije vrijeme.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini