PARIZ

Šumski požar na francusko-španjolskoj granici uništio tisuću hektara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Šumski požar uništio je gotovo tisuću hektara na francusko-španjolskoj granici u nedjelju i rano u ponedjeljak, objavile su vlasti zabrinute da bi suša koja je zahvatila dijelove južne Europe mogla značiti ponavljanje lanjske katastrofalne požarne sezone.

Požar, prvi veći u Francuskoj ove sezone, stavljen je pod kontrolu rano u ponedjeljak iako još nije posve ugašen, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, dodajući da je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen.

"Žalimo zbog gubitka gotovo 1000 hektara", rekao je ministar, upozorivši da Francusku očekuje "jako teško ljeto 2023., možda poput ljeta 2022."

Mobilizirano je gotovo 500 vatrogasaca, objavila je regionalna prefektura.

Neuobičajeno suha zima u dijelovima južne Europe smanjila je vlažnost tla i potaknula bojazni da bi se mogla ponoviti 2022. kada je izgorjelo 785.000 hektara, više nego dvostruko više od godišnjeg prosjeka u zadnjih 16 godina, po podacima Europske komisije. 

Požar se proširio oko francuskih sela Cerbere i Banyuls-sur-Mer na sredozemnoj obali, a raspirio ga je snažan vjetar zbog kojeg se nije moglo koristiti kanadere. 

Vatrogasci su uspjeli spasiti sela. Oštećene su samo četiri kuće i nema ozlijeđenih.

U Cerbereu je evakuirano bilo oko 300 stanovnika i većina ih se do večeri vratila kućama.

Požar se zatim proširio preko granice u Španjolsku progutavši 500 hektara. Evakuirano je 50 ljudi.

Na francuskoj strani izbio je još jedan manji požar nekoliko kilometara uz obalu kod Argeles-sur-Mera. Izgorjelo je 10 hektara, objavila je prefektura Istočni Pireneji.

U Španjolskoj i na jugu Francuske ove je zime bilo šumskih požara jer je tlo suho zbog slabih padalina i prošlogodišnje jake suše.

Neki okruzi na jugu Francuske već su ograničili potrošnju vode, a nacionalni geološki institut upozorio je da bi slabe rezerve podzemnh voda mogle nagovijestiti još goru sušu ovog ljeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of