iranski vrhovni vođa

Hamenei rekao da Izrael 'mora biti kažnjen' zbog napada na iranski konzulat u Siriji

| Autor: Hina
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, u srijedu je rekao da Izrael "mora biti kažnjen i bit će" kažnjen zbog napada na iranski konzulat u Siriji.

Vojni zrakoplovi, za koje se sumnja da pripadaju Izraelu, bombadirali su iranski konzulat u sirijskom glavnom gradu 1. travnja, a Iran je rekao da je poginulo sedam vojnih savjetnika, što predstavlja veću eskalaciju izraelskog rata sa suparnicima u regiji.

"Kada napadaju konzulat, to je kao da su napali naše tlo", rekao je Hamenei u govoru u povodu kraja muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

"Zao režim je pogriješio te mora biti kažnjen i bit će", dodao je.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je u srijedu rekao da će Tel Aviv odgovoriti ako Iran napadne Izrael sa svog teritorija, što je očiti odgovor Hameneiju.

"Napadne li Iran sa svog teritorija, Izrael će odgovoriti i napasti u Iranu", napisao je Katz na društvenoj platformi X.

Teheran podupire skupine koje su se pridružile sukobu diljem regije otkako je Izrael započeo svoju invaziju na Gazu nakon upada palestinske islamističke organizacije Hamas na jug Izraela 7. listopada.

Oko 33.360 Palestinaca je ubijeno u šestomjesečnom izraelskom bombardiranju Gaze. Prema Izraelu, 1200 ljudi je poginulo u napadu Hamasa 7. listopada.

Proiranski libanonski pokret Hezbolah svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom, iračke su skupine pucale na američke snage u Siriji i Iraku, a hutisti u Jemenu su gađali brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of