ruski ministar vanjskih poslova

Lavrov: Rusija i Kina nastavit će suradnju u borbi protiv terorizma

| Autor: Hina
Sergei Lavrov i Wang Yi (Reuters)

Sergei Lavrov i Wang Yi (Reuters)


Rusija i Kina će nastaviti surađivati u borbi protiv terorizma u okviru sve snažnijih odnosa, rekao je u utorak u Pekingu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s kineskim kolegom Wangom Yijem.

"Zahvaljujem kineskoj strani na izrazima sućuti nakon terorističkog napada kod Moskve 22. ožujka i na potpori u borbi Rusije protiv terorizma", prenose ruske novinske agencije riječi Lavrova.

Džihadistička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je ubijeno najmanje 144 ljudi, ali Rusija, bez ikakvih predočenih dokaza, vjeruje da iza napada stoji Ukrajina.

"Naša suradnja na području protuterorizma će se nastaviti, uključujući u okviru multilateralnih institucija", rekao je Lavrov tijekom službenog posjeta Pekingu.

Moskva i Peking su u veljači 2022., nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu, objavili partnerstvo "bez granica" i od tada održavaju čvrste veze.

Lavrov je danas Kini također zahvalio i na slanju skupine promatrača na ruske predsjedničke izbore u ožujku na kojima je predsjednik Vladimir Putin odnio premoćnu pobjedu.

"Zahvaljujući našim vođama, rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije su dosegli razinu bez presedana", rekao je Lavrov, dodavši da je reizborom Putina nastavak jačanja odnosa dodatno zajamčen.

Teme razgovora Lavrova i Wanga također uključuju sigurnost u azijsko-pacifičkoj regiji te rat u Ukrajini.

Reuters je prošli tjedan najavio Putinov posjet Kini u svibnju i sastanak s predsjednikom Xi Jinpingom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter