SLOW WINE FAIR

Istarski vinari predstavljaju se na poznatoj međunarodnoj smotri vina u Bologni

| Autor: Ian Tataj
(Foto: Kristina Macuka/Promo)

(Foto: Kristina Macuka/Promo)


Istarska vinska scena ponovno se pojavljuje na međunarodnoj pozornici, ovaj put na prestižnoj Slow Wine Fair u Bologni, gdje su se vodeći proizvođači i ljubitelji vina okupili između 25. i 27. veljače kako bi istražili vrhunska vina odabrana prema kriterijima Slow Food Manifesta - »za dobro, čisto i pošteno vino«.

Udruga Istrian de Dignan iz Vodnjana i ove je godine predstavila tradicionalno vodnjansko desertno vino Vin de rosa, ističući vrhunsku kvalitetu dragulja iz Vodnjanštine, a uz potporu Istarske županije, ove se godine pridružilo još pet vinarija iz Istre; Teraboto, Šegota, Omo, Lunika i Coslovich.

(Foto: Kristina Macuka/Promo)(Foto: Kristina Macuka/Promo)

Organske vinarije

Među 1000 izlagača od kojih više od polovice predstavlja certificirane organske, biodinamičke i vinarije u konverziji, iz svih talijanskih regija te 27 zemalja s pet kontinenata, hrvatska su vina pobudila interes među posjetiteljima, no nisu uvrštena među pobjednike ovogodišnjeg Slow Wine Fair-a.

Kroz ovogodišnji sajam je u tri dana prošlo više od deset tisuća posjetitelja od kojih su više od polovice bili profesionalci, kupci i distributeri koji su u Bolognu došli kako bi istražili vinarije odabrane prema kriterijima Slow Food Manifesta. Izloženo je preko 5000 etiketa, a sve su predstavljale etički i ekološki koherentan pristup proizvodnji vina.

(Foto: Kristina Macuka/Promo)(Foto: Kristina Macuka/Promo)

Na sajmu je predstavljen projekt zaštite i valorizacije desertnog vina Vin de rosa koje se proizvodi u malim količinama, a u zajednicu je uključeno samo sedam malih proizvođača. Sabina Valić iz udruge Istrian de Dignan istaknula je važnost promocije proizvodnje te očuvanja tradicionalnog vina Vin de rosa na ovako velikom međunarodnom sajmu.

- Vrlo je važno zaštititi taj proizvod kako bi očuvali našu tradiciju. Slow Food izrazito vrednuje naš trud i rad, a ostvareni rezultati su vrlo značajni na međunarodnoj razini. Slow Food nam je omogućio da koristimo njihovu metodologiju u stvaranju zajednice i tako smo napravili pravilnik za proizvodnju vina Vin de rosa zahvaljujući kojemu danas imamo standarde proizvodnje, ističe Valić.

Vin de rosa je desertno vino koje se tradicionalno proizvodi od prosušenog grožđa na području Vodnjanštine. Prosušeno grožđe koje se koristi je iz sorte malvazija, muškat žuti, muškat bijeli i muškat ruža kao zasebnih sortnih vina ili kupaže. Tradicionalno se proizvodio od sorte muškat ruža koja je gotovo izumrla u vodnjanskim vinogradima te je osim zaštite vina cilj i vratiti muškat ružu u vodnjanske vinograde.

(Foto: Kristina Macuka/Promo)(Foto: Kristina Macuka/Promo)

Vinski presidij

Kako bi ga zaštitili, Slow Food zajednica Istrian de Dignan Ecomuseum u suradnji s međunarodnom zajednicom Slow Food pokrenula je Presidij Vin de rosa.

- Kako bi vinu Vin de rosa vinu dali značaj koji zaslužuje, izradili smo limitiranu seriju boca s posebnim dizajnom. Mali proizvodači će svake godine od svog malog obujma proizvodnje, u limitiranu seriju napuniti 100 boca. Svaka boca je unikat, izrađen od posebnog materijala. To će svakako doprinijeti i sadnji novih loza stare sorte muškat ruža u vodnjanskim vinogradima, nada se Valić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter