ITALIJA

Meloni na regionalnim izborima izgubila Sardiniju

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Talijanska premijerka Giorgia Meloni izgubila je vlast na mediteranskom otoku Sardiniji, a time je njena desničarska koalicija doživjela svoj prvi značajan izborni neuspjeh otkako je Meloni preuzela dužnost 2022., pokazali su u utorak rezultati regionalnih izbora.

Alessandra Todde, članica lijevo orijentiranog Pokreta pet zvjezdica s podrškom Demokratske stranke (PD), osvojila je 45,4% glasova na nedjeljnim izborima, istisnuvši Paola Truzzua, kandidata kojeg je odabrala osobno Meloni, koji je osvojio 45,0% .

I dok je ostalo nešto glasačkih listića za prebrojavanje, Truzzu je već priznao poraz dok je Todde slavila pobjedu zajedno sa šeficom PD-a Elly Schlein i bivšim premijerom Giuseppeom Conteom, vođom Pet zvijezdica. "Počinju puhati drugačiji vjetrovi", izjavila je Schlein.

Todde, bivša dužnosnica u vladinom uredu za industriju i uspješna menadžerica, bit će prva predsjednica tog otoka i prva predsjednica neke talijanske regije iz Pokreta pet zvjezdica.

Ovo je također prvi put da je lijevi centar uspio preokrenuti volju birača u Sardiniji od 2015., dajući vjetar u leđa oporbenim strankama uoči još četiriju regionalnih izbora ove godine i izbora za Europski parlament u lipnju.

"Sardinija je razbila mit o Melonijinoj političkoj nepobjedivosti", rekao je Francesco Galietti iz instituta za politički rizik Policy Sonar.

Premijerkin blok, uključujući njenu stranku Braća Italije, kao i Ligu i Forza Italia, pobijedio je na svim četirima regionalnim izborima održanima 2023., a još uvijek kontrolira 14 od 20 talijanskih regija.

Ankete pokazuju da desničarska koalicija vodi i na nacionalnoj razini, premda Liga djeluje sve krhkije, čime se dovodi u pitanje opstanak njezina čelnika Mattea Salvinija.

Njegova stranka osvojila je samo 3,7% glasova na Sardiniji, u usporedbi s 11,4% na zadnjim regionalnim izborima na otoku 2019. godine.

Sljedeće regionalno glasovanje u Italiji bit će 10. ožujka u Abruzzu, središnjem području istočno od Rima, gdje su PD i Pokret pet zvjezdica ponovno udružili snage.

Melonina Braća Italije vode na nacionalnim anketama s oko 28%, dok PD ima oko 20%, a Pet zvjezdica 16%.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini