EGIPAT

Na francuskome ratnom brodu liječi se oko 1000 ranjenih stanovnika Gaze

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Oko 1000 ljudi iz područja Gaze liječi se u francuskoj bolnici u sklopu ratnog broda usidrenog nedaleko od egipatske obale, s obzirom na to da su zdravstvene ustanove u ratom opustošenoj palestinskoj enklavi uništene, rekao je kapetan broda.

Francuski nosač helikoptera Diximude od mjeseca studenog usidren je u egipatskoj luci al-Arish, 50 km zapadno od Pojasa Gaze. Poljska bolnica na brodu ima više odjela, operacijskih dvorana i 70 medicinskih radnika.

Gotovo 120 ranjenih hospitalizirano je na francuskome brodu. Usto ih je više stotina potražilo pomoć u sklopu brodske ambulante u kojoj se svim potrebitim pacijantima omogućuje sanacija ozljeda, ali i psihološka pomoć, rekao je kapetan Alexandre Blonce, dodavši da je riječ o “misiji bez presedana”.

Izraelske snage pokrenule su rat nastojeći uništiti Hamas, vladajuću palestinsku islamističku grupu u Pojasu Gaze, nakon što su Hamasovi militanti 7. listopada upali na jug Izraela, ubivši pritom 1200 ljudi, a sa sobom su odveli 253 talaca.

U ratu je dosad ubijeno više od 25.000 Palestinaca.

Stanovnicima Gaze teško je doći do bilo kakve medicinske pomoći kod kuće s obzirom na to da su deseci tisuća stanovnika ranjeni, a većina od 36 bolnica u Pojasu Gaze više ne radi. Preostale bolnice koje još primaju pacijente potkapacitirane su kada je posrijedi osoblje, a prekapacitirane kada su posrijedi potrebiti.

Izraelci su ciljali i uništili najveće bolnice u Pojasu Gaze, uz objašnjenje da u njima djeluju Hamasovci, koji to negiraju.

Dio pacijenata s francuskog broda čeka na daljnji premještaj u neku od bolnica u Egiptu ili u inozemstvu. Sličnu poljsku bolnicu na brodu u područje egipatske obale u prosincu je poslala i Italija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter