invazija na ukrajinu

Šef ruske tajne službe: Ukrajina će postati drugi Vijetnam, pretvorit će se u "crnu rupu" koja će apsorbirati sve više i više resursa i ljudi

| Autor: Hina
(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)


Šef vanjske obavještajne službe Rusije poručio je Sjedinjenim Američkim Državama u četvrtak da će potpora zapada Ukrajini pretvoriti sukob u "drugi Vijetnam" koji će predstavljati problem za SAD u narednim godinama.

Putin je prošle godine invazijom na Ukrajinu pokrenuo rat u kojemu je poginulo ili ranjeno više stotina tisuća ljudi.

Zapad je Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara vrijedne pomoći i oružja, ali je ukrajinska protuofenziva propala te Rusija i dalje kontrolira nešto manje od petine ukrajinskog teritorija.

"Ukrajina će se pretvoriti u 'crnu rupu' koja će apsorbirati sve više i više resursa i ljudi", napisao je Sergej Nariškin, šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR), u listu SVR-a.

"U konačnici, SAD riskira stvaranje drugi Vijetnam za sebe, a svaka nova američka administracija morat će se pokušati nositi s time", dodao je.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi izravan sukob NATO-a i Rusije mogao izazvati Treći svjetski rat i opetovano je isključio mogućnost slanja američkih vojnika u Ukrajinu.

SAD je u Vijetnamskom ratu podržavao Južni Vijetnam nasuprot komunističkom Sjevernom Vijetnamu koji su podržavali Kina i Sovjetski Savez.

SAD se naposljetku povukao iz Vijetnama, a dvije godine kasnije 1975. poražen je Južni Vijetnam. U ratu je SAD izgubio više od 58 tisuća vojnika.

Biden je u srijedu molio republikance za novu infuziju vojne pomoći Ukrajini.

"Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće tu stati", rekao je Biden, predviđajući da će Putin nastaviti s napadom na saveznike SAD-a u NATO-u.

Tada ćemo, dodao je Biden, "imati nešto što ne tražimo i što danas nemamo: američke trupe koje se bore protiv ruskih trupa". 

Kremlj je pak poručio da Biden pali novac američkih poreznih obveznika u ratnoj peći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater