nedostaju njegovatelji, IT stručnjaci, odgajatelji, medicinski djelatnici...

Njemačka ukida zakone i pravila za lakši dolazak i rad stranaca u njihovoj državi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Njemačkim poslodavcima nedostaju radnici i stručnjaci. Konkretnije, u IT sektoru, kao i u sektoru njege, obrtništvu, tehnologiji, logistici i mnogim drugim djelatnostima. Stoga, stižu promjene.

Zakon o daljem razvoju kvalificirane imigracije, koji je ljetos usvojen, ima za cilj smanjiti prepreke za useljavanje radnika i stručnjaka iz takozvanih trec´ih zemalja, odnosno zemalja izvan Europske unije, piše Deutsche Welle.

Nova pravila će stupiti na snagu u tri koraka, kako bi se nadležne institucije na vrijeme pripremile. Ta pravila se mogu pronaći na stranici savezne vlade za kvalificirane radnike iz inozemstva, na njemačkom, engleskom, španjolskom i francuskom jeziku. Prve su promjene stupile na snagu 18. studenog.

S Plavom kartom EU-a odmah se može imigrirati u Njemačku – bez provjere jesu li građani EU-a ili Njemačke na raspolaganju i bez dokaza o poznavanju jezika. Novo ograničenje zarade je smanjeno na 40 tisuća eura za deficitarna zanimanja i početnike u karijeri i nešto manje od 44 tisuće eura za sve ostale profesije.

Proširuje se lista deficitarnih zanimanja i uključuje između ostalog odgojitelje i medicinske sestre i tehničare. Kompletna lista je ispisana na četiri stranice.

Do sada su to bile profesije u oblasti – matematika, informatika, prirodne znanosti, inženjerstvo i medicina. Za IT sektor važi da čak i stručnjaci bez visokog obrazovanja mogu dobiti Plavu kartu EU-a, ako prilože dokaz o radnom iskustvu od najmanje tri godine.

Kvalificirani radnici i osobe s akademskim obrazovanjem, koje ispunjavaju sve uvjete, od sada – imaju pravo – na stjecanje boravišne dozvole. Do sada su nadležne institucije o tome mogle samostalno odlučivati.

Pored toga, ukida se ograničenje za rad u oblasti zanimanja koje je osoba učila ili studirala. Školovana mehaničarka, na primjer, može raditi i u logistici. Izuzetak su tzv. regulirane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju

Profesionalni vozači će lakše dobivati odobrenje od Savezne agencije za rad. Ukidaju se obaveza poznavanja jezika i provjera prioriteta. Dodatne promjene bi trebale bi stupiti na snagu u ožujku sljedeće godine.

Priznavanje stručnih kvalifikacija u Njemačkoj, koje je ranije često predstavljalo birokratsku prepreku, može biti izuzeto za stručnjake s radnim iskustvom.

Kao radna snaga u Njemačku mogu emigrirati oni koji imaju priznatu stručnu diplomu u zemlji porijekla i najmanje dvije godine radnog iskustva. To bi trebalo ubrzati čitavu proceduru. Izuzetak su opet tzv. regulirane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju. IT stručnjacima nije potrebna diploma.

Svatko kome je potrebna dodatna kvalifikacija u Njemačkoj da bi mu bila priznata diploma, ubuduc´e će moći ostati u Njemačkoj do tri godine. Kandidatima je pritom dozvoljeno da pored rada na kvalifikaciji – dodatno rade do 20 sati tjedno.

Ako poslodavci u Njemačkoj i kandidati iz trećih zemalja sklope partnerstvo za priznavanje diploma, kvalificirani radnici mogu direktno doći u Njemačku i početi raditi dok traje postupak. Boravak se može produžiti do tri godine. Uvjet je najmanje dvije godine stručne spreme i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A2).

Pored medicinskog osoblja, ubuduće pristup njemačkom tržištu rada biti omoguc´en i pomoc´nom medicinskom osoblju s manje od tri godine stručnog školovanja u oblasti medicinske njege.

Ako se supružnici i maloljetna djeca žele preseliti u Njemačku, određeni kvalificirani radnici više ne moraju podnositi dokaz o "dovoljnom" stambenom prostoru, odnosno kvadraturi stana. Osim toga, ako dozvolu boravka dobiju nakon ožujka 2024. oni također mogu dovesti svoje roditelje ili roditelje svog supruga ili supruge. Planirano je da preostale promjene stupe na snagu u lipnju 2024.

U lipnju će biti uvedena takozvana "karta šansi" sa sustavom bodovanja. S njom će ljudi u potrazi za poslom moći doći u Njemačku na godinu dana – pod uvjetom da im je egzistencija osigurana.

Svatko tko može da dokazati da je stručna kvalifikacija ekvivalentne s njemačkom smatra se kvalificiranim radnikom i dobiva karticu bez ikakvih dodatnih uvjeta. Za sve ostale je potrebna sveučilišna diploma ili najmanje dvogodišnja stručna kvalifikacija, kao i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A1) ili znanja engleskog jezika (B2).

Pored toga, dodjeljuju se bodovi za radno iskustvo, priznavanje kvalifikacija u Njemačkoj, godine života, poznavanje njemačkog i engleskog jezika, povezanost s Njemačkom i potencijal partnera ili supružnika koji dolazi.

Radnicima s takvom "kartom šansi" omogućeno je da rade i do 20 sati tjedno, a dozvoljen je i probni rad. Ona se može produžiti do dvije godine ako postoji ugovor o radu za kvalificirano zaposlenje.

Još jedna regulativa odnosi se na građane zemalja zapadnog Balkana. Takozvano pravilo za zapadni Balkan za zapošljavanje radnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, uvedeno još 2016., sada važi na neodređeno vrijeme. Godišnji kontingent će od lipnja 2024. biti povećan na 50.000 radnika, prenosi N1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of