RADNA VEČERA

Plenković s Michelom u Zagrebu: Ima li Rusija planove na Balkanu? Proširenje Unije jamči mir

| Autor: Hina
(Snimio Davor Puklavec/Pixsell)

(Snimio Davor Puklavec/Pixsell)


Predsjednik Vlade Andrej Plenković domaćin je radne večere na kojoj će sudjelovati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, talijanska premijerka Giorgia Meloni, predsjednik vlade Malte Robert Abela i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Prije večere Plenković se Michelu zahvalio na dolasku u Zagreb.

“To nam predstavlja zadovoljstvo, da za sat vremena s Meloni, Morawieckijem i Abelom iskoristimo za razgovor o ključnim temama za EU”, poručio je Plenković, prenosi N1.

O proširenju Unije

Osvrnuo se na okolnosti u kojima su svi zajedno djelovali zadnjih godina.

“U okolnostima u kojim smo djelovali zadnjih 5 godina, rekao bih da je raniji strateški okvir bio mirnodopski plan djelovanja Unije, i prije covida i ruske agresije na Ukrajinu i prije inflatornih pritisaka i krize na Bliskom istoku.

Sve to govori o nepredvidljivosti međunarodnih odnosa, o važnosti jačanja naših obrambenih sposobnosti, o jačanju svih mehanizama ekonomske i financijske suradnje”, rekao je premijer.

Dodao je da će jedna od tema večeras biti i pitanje daljnjeg proširenja Unije, što, ističe, Hrvatska podupire.

“Dobro je da na otvoren način raspravimo realne vremenske okvire. Razgovarat ćemo i o europskom proračunu, reviziji višegodišnjeg financijskog okvira. Ideja je da se pronađu sredstva da bismo mogli podržavati financijski Ukrajinu kad njen krvotok treba više injekcija.

Tu su i pojačane prijetnje i intenzitet nezakonitih migracija. Tu su i pitanja strateške ekonomije i nastojanja da se osigura više sredstava za kontekst koji proizlazi iz ubrzanih klimatskih promjena i elementarnih nepogoda”, rekao je Plenković.

Suočeni s tri velika šoka

Charles Michel ustvrdio je da se svi slažu s činjenicom da su suočeni s tri velika šoka – “šok prirode i klimatskih promjena, covid je isto tako manifestacija susreta i kontakta našeg djelovanja s našom okolinom. Važna je i tehnologija, tzv. zelene tehnologije – ulaganje u to predstavlja transformaciju naše budućnosti.”

“Treći šok je svjetski poredak i urušavanje svijeta utemeljenog na načelima reda. Vidimo narušavanje reda i poretka u Ukrajini, Bliskom istoku i drugdje. Zbog svih tih izazova pokušavamo surađivati. EU se pokušava uhvatiti sa svim tim izazovima na ujedinjen način i pokušavamjo ojačati europsku suverenost”, doda je.

Michel je rekao da postoje dva prioriteta.

“Moramo ojačati našu gospodarsku bazu, jedinstveno tržište je vrlo važno, moramo ulagati u inovacije i moramo unaprijediti sigurnosti. Moramo postići napredak u području europske obrane i sigurnosti”, poručuje.

Michel je naveo da će lideri EU-a danas u manjem formatu pokušati dogovoriti na tri pitanja:

1. S obzirom na proširenje Unije, koji bi trebali biti naši prioriteti?

2. Što se tiče financija, kako osnažiti našu financijsku stabilnost?

3. Treće pitanje je postupak donošenja odluka. Nekad je teško donositi odluke. Važno je naći ravnotežu između jedinstva i fleksibilnosti i da se reagira u trenutku kad se mora brzo reagirati.

O Rusiji i destabilizaciji Balkana

Komentirali su izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je upozorio da “Rusija ima plan, Balkan je sljedeća distrakcija“.

“Uvjeren sam da je europski put za zemlje Zapadnog Balkana najvažniji korak za mir ovdje”, rekao je Michel.

Plenković dodaje: “Ruska agresija na Ukrajinu ima tu funkciju da destabilizira države koje su granične s Europskom unijom.”

“Imamo nekoliko potencijalnih žarišta nestabilnosti. Politika Hrvatske je učiniti maksimalne napore da se međunarodna zajednica snažno angažira na prostoru jugoistoka Europe i jesmo zagovaratelji proširenja na naše susjede, to jamči mir, sigurnost, stabilnost i bolje međusobne odnose. Tih žarišta u našem susjedstvu može biti i više”, rekao je premijer.

Naveo je da ne zna na koje je točno žarište mislio Zelenskij te je stoga naglasio važnost proširenja Unija da bi se osigura mir. “Zadnje što EU treba je još jedna kriza ili rat.”

Michel je govorio i o načinu odlučivanja u Uniji.

“Moguća reforma bi mogla uključiti mehanizam koji bi omogućio da se ne zloupotrebljava pravo veta. Na raspravama ćemo govoriti o0 tome kakod a osnažimo način odlučivanja u EU”, naveo je Michel.

Plenković se osvrnuo na europski put BiH.

“Učinit ćemo sve kao Vlada da pomognemo BiH, ponudi ćemo tim stručnjaka koji je sudjelovao u pristupnim pregovorima da dodatno pomognu na otvorenim temama koje su otvorene, a što se tiče odluka, prerano je prognozirati, ali RH kontinuirano pomaže i Ukrajinu i Moldaviju i BiH”, rekao je premijer Plenković o proširenju Europske unije,prenosi N1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater