ŠEF UN-A UPOZORAVA

Situacija u Gazi sve je gora, Izrael pojačao vojne operacije: "Katastrofa pred našim očima"

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u nedjelju je upozorio da se stanje u Pojasu Gaze, u kojem vlast drži Hamas, ubrzano pogoršava te ponovio očajničke apele za prekidom vatre kako bi se okončala “noćna mora” i krvoproliće te za bezuvjetno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

“Stanje u Gazi postaje sve beznadnije iz sata u sat. Žalim što je umjesto hitno potrebne humanitarne stanke, koju podržava međunarodna zajednica, Izrael pojačao svoje vojne operacije”, rekao je Guterres tijekom posjete Nepalu.

Broj ubijenih ili ranjenih civila, ističe Guterres, je “potpuno neprihvatljiv”.

“Svijet svjedoči humanitarnoj katastrofi pred svojim očima”, rekao je Guterres i dodao da više od dva milijuna ljudi, podvrgnutih nesmiljenom bombardiranju, nemaju nigdje otići na sigurno i nemaju pristupa hrani, vodi, skloništu i liječničkoj brizi.

“Ponavljam svoje pozive za hitan prekid vatre u humanitarne svrhe, bezuvjetno puštanje svih talaca i dopremu humanitarne pomoći za stanovnike Gaze. Moramo udružiti snage kako bismo okončali noćnu moru za stanovnike Gate, Izraela i sve pogođene diljem svijeta, uključujući i ovdje u Nepalu”, rekao je Guterres, aludirajući na 10 nepalskih studenata ubijenih u napadu Hamasa na izraelski teritorij 7. listopada.

Jedan Nepalac se vodi kao nestali.

Glavni tajnik UN-a stigao je u četverodnevni posjet Nepalu nakon razgovora u Kataru u kojem sjedište imaju Hamasovo vojno i političko krilo.

Izrael je pokrenuo odmazdu velikih razmjera nakon što su Hamasovci prodrli preko granice i, kako je objavio Izrael, ubili 1400 ljudi i oteli njih 230.

U izraelskom bombardiranju palestinske enklave je, tvrdi Hamas, poginulo preko 8000 ljudi.

Guterres će u Nepalu obići i himalajske glečere koji postupno nestaju kako bi se osobno uvjerio u strašne posljedice klimatskih promjena.

Netanyahu kaže da nije bio upozoren da Hamas planira napad

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je kritizirao šefove izraelskih obavještajnih službi na platformi X, istaknuvši da ga nikad nisu upozorili da Hamas planira svoj napad širokih razmjera 7. listopada, ali je kasnije povukao svoje komentare te se ispričao.

Primjedbe, objavljene na X-u u 1 ujutro u nedjelju izazvale su političku pometnju i razdor unutar ratnog kabineta Netanyahua koji je suočen s kritikama jer nije preuzeo odgovornost za obavještajne i operativne neuspjehe u vezi s Hamasovim napadom na jug Izraela.

Dok su najviši dužnosnici – od čelnika vojske i unutarnje obavještajne službe Shin Bet do njegova ministra financija – svi preuzeli odgovornost za neuspjehe, Netanyahu to nije učinio.

On je samo rekao da će nakon rata biti vremena za postavljanje teških pitanja, uključujući i o njegovoj odgovornosti.

Glasnogovornik izraelske vojske, upitan o Netanyahuovim komentarima tijekom dnevnog brifinga s novinarima, odbio je odgovoriti, istaknuvši: “Sada smo u ratu, usredotočeni na rat.”

Izraelski dužnosnici rekli su da će se istražiti događaje koji su doveli do samog napada Hamasa, ali da je trenutačni fokus na sukobu.

“Ni u jednom trenutku i ni u jednoj fazi premijeru Netanyahuu nije dano upozorenje u vezi s ratnim namjerama Hamasa. Naprotiv, svi sigurnosni dužnosnici, uključujući šefa vojne obavještajne službe i šefa Shin Beta, procijenili su da je Hamas odvraćen i zainteresiran za dogovor”, napisao je Netanyahu u objavi na X-u koja je u međuvremenu izbrisana.

U drugoj objavi na X-u oko 10 sati kasnije, Netanyahu je napisao: “Bio sam u krivu”.

Napomenuo je da njegove primjedbe “nisu trebale biti iznesene”.

“Ispričavam se zbog toga”, zaključio je.

“Dajem punu podršku svim čelnicima sigurnosnih grana”, dodao je.

Netanyahuove početne komentare brzo su ukorili sadašnji i bivši saveznici, uključujući Bennyja Gantza, bivšeg ministra obrane koji je sada u Netanyahuovoj ratnoj vladi.

Gantz je na X-u napisao da bi Netanyahu trebao povući ono što je rekao.
“Kada smo u ratu, vodstvo mora pokazati odgovornost, odlučiti učiniti prave stvari i podržati snage tako da mogu izvršiti ono što od njih zahtijevamo”, rekao je Gantz.

Dobro planirani iznenadni napad Hamasa bio je najsmrtonosniji za Izrael u njegovoj 75-godišnjoj povijesti.

Izrael je od tada bombardirao Pojas Gaze razornim zračnim napadima i započeo kopnene operacije s ciljem svrgavanja islamističke skupine, koju podržava Iran, te vraćanja mnoštva zarobljenika otetih iz Izraela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater