POČELA KOPNENA INVAZIJA?

Gaza ostala bez struje i interneta, Izrael “s prijezirom” odbio primirje: "Ubili smo šefa Hamasovog zrakoplovstva"

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Izrael je odbio rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se poziva na “trenutno, trajno i kontinuirano humanitarno primirje” između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi. Za nju je, podsjetimo, jučer glasalo 120 država članica, 45 je država bilo suzdržano, a 14 protiv, među kojima i – Hrvatska.

Ministar vanjskih poslova Izraela Eli Cohen dokument je nazvao “vrijednim prijezira”.

“S prijezirom odbacujemo poziv Opće skupštine UN-a na prekid vatre. Izrael namjerava eliminirati Hamas baš kao što se svijet obračunao s nacistima i ISIS-om”, napisao je Cohen na bivšem Twitteru.

Na rezoluciju se još sinoć pobunio izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan.

“Ovaj će dan ostati zapamćen kao sramotan. Svjedoci smo da UN više nema niti trunke legitimiteta ili relevantnosti. Većina međunarodne zajednice pokazala je da radije podržava obranu nacističkih terorista nego državu Izrael koja poštuje zakone da brani svoje civile”, rekao je.

Počela kopnena invazija

Izraelska vojska sinoć je proširila zračne i kopnene napade na palestinsku enklavu Gazu, a sve više stranih analitičara navodi kako se zapravo radi o početku kopnene invazije.

Područje Gaze suočeno je s gotovo potpunim nestankom struje i interneta. Više humanitarnih organizacija i UN-ovih agencija priopćilo je jutros kako je izgubljen kontakt s lokalnim osobljem u Gazi. Među njima je i organizacija Liječnici bez granica.

Oni su objavili zabrinutost za pacijente, medicinsko osoblje i tisuće obitelji koje su se sklonile u bolnici Al Shifa i drugim zdravstvenim ustanovama.

“Pozivamo na nedvosmislenu zaštitu svih medicinskih ustanova, osoblja i civila diljem Pojasa Gaze”, poručili su iz MSF-a.

Ranije je glasnogovornik izraelske vojske naveo da Hamas koristi bolnicu kao štit za podzemne tunele i zapovjedne centre. Hamas je odbacio ovu optužbu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter