SVAKODNEVNI NAPADI

Život u doba rata. U Harkivu se gradi prva podzemna škola, moći će primiti tisuće učenika

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad, izgradit će prvu potpuno podzemnu školu, a s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik tog grada, što će ujedno biti i prva takva građevina u zemlji.

“Takvo sklonište omogućit će tisućama djece u Harkivu da nastave svoje sigurno obrazovanje ‘licem u lice’ čak i tijekom raketnih prijetnji”, objavio je na Telegramu gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov.

Nova škola će ispuniti “najmodernije regulatorne zahtjeve u pogledu zaštitnih struktura”, ustvrdio je Terehov, iz čijih navoda nije razvidno koliko će škola biti velika niti kada će se otvoriti.

Dok su mnoge škole u regijama na prvoj crti tijekom dosadašnjeg tijeka rata bile prisiljene nastavu održavati putem interneta, Harkiv je uoči početka školske godine, koja je započela 1. rujna, organizirao oko 60 zasebnih učionica na stanicama podzemne željeznice, stvarajući tako prostor za učenje za više od tisuću djece, piše Reuters.

Harkiv je prije veljače 2022. i početka ruske agresije na Ukrajinu imao više od 1,4 milijuna stanovnika. Dijelovi grada nalaze se manje od 35 kilometara od ruske granice, a izložen je gotovo svakodnevnim ruskim napadima.

Guverner regije Harkiv izvijestio je da je u protekla 24 sata, zaključno s ponedjeljkom, uslijed ruskih napada poginuo jedan civil, dok je nekoliko kuća oštećeno.

U ratu, kojem se ne nazire kraj, ubijene su tisuće i raseljeni milijuni civila, a prema podacima ukrajinskog ministarstva obrazovanja, diljem zemlje uništene su 363 obrazovne ustanove, dok ih je gotovo 3.800 oštećeno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom